katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
500.
Datum zveřejnění: 25.6.2006
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5573
Otázka:
Dobrý den, už několikrát se zde psalo, že je možný sňatek mezi katolíkem a nevěřícím. Kdesi jsem četla, že nevěřící musí splnit určité podmínky: nesmí věřícímu zabraňovat ve víře, musí slíbit, že děti budou vychovávány ve víře, a pak ještě musí místní biskup dát k manželství souhlas. Zajímalo by mě, pokud nevěřící splní první dvě podmínky, tj. bude tolerovat víru, zda místní biskup může z nějakého dalšího důvodu uzavření manželství zakázat. Děkuji.

501.
Datum zveřejnění: 12.5.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5571
Otázka:
Kde mohu najit literaturu nebo cirkevni dokumenty popr. internetove odkazy vztahujici se k otazkam evoluce versus vira (stvoreni).

502.
Datum zveřejnění: 20.2.2002
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5566
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na učení církve o panenství Panny Marie. V Bibli se několikrát mluví o bratřích Ježíšových. Vím, že ve Starém zákoně je pojem rodiny chápán jako naše dnešní "široká rodina", tzn. bratry a sestrami nazývali i svoj bratrance a sestřenice. Předpokládám, že bratry a sestrami ale nazývali i své skutečné bratry a sestry(v dnešním slova smyslu). Kde je v Písmu důkaz, že např. ten člověk, který Ježíšovi řekl: "Hle, tvá matka a tvoji bratři stojí venku..." (Mt12,47) neměl na mysli bratry v dnešním slova smyslu a že teda Ježíš žádné sourozence neměl?

503.
Datum zveřejnění: 4.2.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5561
Otázka:
U otázky na svatost (450) bych se chtěl na předurčení. Je dáno dopředu, kdo bude jak hodně svatý nebo nebude vůbec svatý a půjde do pekla?

504.
Datum zveřejnění: 14.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5561
Otázka:
zajímalo by mně ,proč 80% věřících TVOŘÍ ŽENY.PROČ JE MUŽŮ TAK MÁLO MEZI VĚŘÍCIMI?dekuji za odpověď

505.
Datum zveřejnění: 12.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5559
Otázka:
Dobrý den mám otázku, moje kamarádka je Evangelička a jednou jsme se bavily o P.Marii.Pokud jsem pochopila správně její slova evangelíci uznávají Marii jak o Boží matku ale nedávají jí takový význam jako katolíci,ale přsto nejsou úplně zatvrzelí otázce toho jak to sní a s jejím nanebevzetím a zjevováním vlastně je.No a ona vysovila otázku proč se teda P.Marie nezjevila nějakému evangelíkovi.Jistě mohla se zjevit třeba v místech kde se setkávají lidé a evangelík či člověk z jiné církve je tam též,ale všechna původní zjevení jsou katolkům a maslím si že nemůžeme použít na všechny nekatolíky to že to zjevení třeba sám odmítl nebo nepřijal do svého srdce.Pán je přece prozíravý a vidí do lidského srdce a zná jeho otázky a ví že je dost evangelíků co si kladou otázky kolem P.Marie a touží znát pravdu.A myslím si že Bůh může takovému člověku pravdu sdělit prostřednictvím Mariánského zjevení,zjevil ji i méně věřícím lidem a nakatolíci jsou často velmi hluboce věřící lidé.Děkuji za odpověď.

506.
Datum zveřejnění: 24.9.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5556
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto dle mého úsudku důležitou věc. Vysvětluji si správně promluvu kardinála Schönborna nad rakví prezidenta Klestila ve věci neodsouzení a pochopení jeho nového – dle církve nedovoleného – vztahu s druhou ženou jako zcela nový závan otcovského pochopení církve v těchto mnohých nelehkých případech v dnešní době, kdy je třeba nově přehodnotit někdy postoj církve k takto žijícím lidem a zároveň nepodemlít pilíře, na nichž stojí manželství uzavřené před Bohem?

507.
Datum zveřejnění: 30.9.2003
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Počet shlédnutí: 5552
Otázka:
Dobrý den,Jde vlastně o dva dotazy:
1)" Jak je v římsko-katolické církvi zajištěno, aby děti nebyly při výuce náboženství zneužívány pedofilními kněžími?"
2)" Mají se takto zneužívané děti nebo jejich rodiče obrátit na policii nebo se mají nejdříve obrátit na svého biskupa?"
Děkuji za zveřejněnou odpověď.
Josef Dolejš

508.
Datum zveřejnění: 8.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5552
Otázka:
Chvála Kristu!
Trápí mne ta obrovská averze vůči církvi. Proč v naší vlasti lidé tak moc nenávidí všechno co souvisí s církví? Myslel jsem si, že to má na svědomí komunistická výchova, ale když to slyším od mladých, kteří socialismus nezažili, tak mne to trápí. Lze to nějak změnit? Zajímalo by mne, co pro to dělá sama církev a co pro to může udělat každý jednotlivý katolík.
Děkuji za odpověď.

509.
Datum zveřejnění: 12.3.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5548
Otázka:
Vážený P. Šikulo, dovolila bych se zeptat na dvě věci. 1. Jak se má katolík bránit vlivu lefebvristů ("Bratrstvo sv. Pia X.", FSSPX)? Jak má argumentovat, když rafinovaně zpochybňují Nejsvětější Svátost Oltářní a proměňování při "Novus Ordo Missae"? Jejich bludy jsou v důsledku hrozné a naplňují mně děsem. Věřím ve Svátostného Ježíše a nechci se s pomocí Boží dát zmást nebo zviklat. Díky za Vaši odpověď. - 2. Zdá se mi, že - při vší úctě ke katolickým kněžím - chybí katolíkům nějaká kvalitní liturgická výchova. Lze s tím něco dělat anebo mohl byste, prosím, doporučit nějakou kvalitní i předkoncilní literaturu na toto téma (vždyť gesta jsou stejná, stejný Svátostný Ježíš na oltáři, atd.)? Děkuji Vám za odpověď. S úctou a prosbou o Vaše kněžské požehnání Anička T.

510.
Datum zveřejnění: 27.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5543
Otázka:
Když jsem si tak v sekci otázky a odpovidi procítal nekteré dotazy týkající se sexuální morálky, napadl me ješte jeden dotaz na toto téma, na který neznám odpoved resp. postoj kat. církve. Jedná se o tohle: predstavme si pohlavní život manželu, odehrávající se dle všech pravidel katolické sexuální morálky. Mela by církev nejaké námitky vuci takovému pohlavnímu styku (který, jak už jsem rekl výše, by všechny regule splnoval), který by se však del v jiné, než prirozené poloze ? A jestli ano, jaké a proc ? BTW. vím, že v drívijší (puritánské) americe za toto hrozilo dokonce vezení.

511.
Datum zveřejnění: 7.10.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5540
Otázka:
Při cestách po Českém ráji jsem narazil na několik křížů ale i samostatných soch SVATÉ STAROSTY. Marně hledám kdo byla tato Svatá a jaký byl příběh jejího života. Děkuji Pavel

512.
Datum zveřejnění: 11.5.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5538
Otázka:
Dobrý den, měla bych otázku týkající se přípravy ke svátosti manželství. Je nutné, aby se této přípravy účastnil i druhý partner, když je nevěřící? Jestliže jsou oba snoubenci věřící, tak je to samozřejmé a řekla bych i dobré, aby se té přípravy účastnili. Ale má to nějaký smysl pro nevěřícího člověka, když jakoukoliv větu o Bohu pokládá za nesmysl, když v Něho nevěří? Nevedlo by ho to spíš k podrážděnosti? Děkuji za odpověď.

513.
Datum zveřejnění: 1.4.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5536
Otázka:
Jak se církev dívá na případ Terri Schiavová?
Existuje nějaké oficiální stanovisko kat.církve?
Děkuji.

514.
Datum zveřejnění: 21.11.2003
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Liturgika
Počet shlédnutí: 5535
Otázka:
Dobrý den, prosím o zodpovězení těchto dotazů:
1. Kde mohu zjistit, která píseň z kancionálu se v daný den při mši zpívá?
2. Jaký smysl má opakování "zdrávasů" při motlidbě růžence? Osobně mohu poznamenat, že to odvádí moji pozornost. Jak se rozjímá o tajemstvích?
3. Jak je možné, že lidé před příchodem Ježíše nemohli být vzkříšeni, neboť nevěděli, co pro to mohou udělat? Není to nespravedlivé?
4. Někdy mě pokouší myšlenka, že Boží království je pouze podobenství. Můžete se nad tím zamyslet?
Děkuji a přeji Boží požehnání. Jan

515.
Datum zveřejnění: 26.11.2004
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet shlédnutí: 5533
Otázka:
Jsem věřící učitelka češtiny. Starší syn má 7 let, příští rok by měl přistoupit poprvé ke sv. přijímání. Chci ho učit Desatero, proto mám následující dotaz: netýká se obsahu, ale formy. Mohu ho znění Desatera učit v „modernější“ češtině? Např. 1. Budeš věřit v jednoho Boha. 2. Nevezmeš jméno Boží nadarmo (ne tedy „nevezmeš jména…“ – tohoto spojení se 2. pádem se už přece neužívá), 3. Pamatuj, abys světil sváteční den… Možná vám tato moje „starost“ bude připadat malicherná, ale vzhledem k tomu, že jazyk není statický, mohlo by se desítky let staré znění Desatera přizpůsobit současné češtině.

516.
Datum zveřejnění: 2.8.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5530
Otázka:
Dobrý den.
Zajímalo by mne, zda návštěva některého zakázaného poutního místa(Olava) je trestné, a zda nějaký ten trest hrozí.
Předem děkuji za odpověď.

517.
Datum zveřejnění: 15.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5530
Otázka:
Hříšníkovi, tedy člověku bez milosti posvěcující, je leccos odepřeno. Někde jsem slyšela, že "jeho modlitba nemá smysl". Myslím ale, že se často může onen člověk k Bohu obracet daleko intenzívněji než v dobách relativního klidu. Třeba také tím, že prosí o sílu překonat svou slabost a zkoncovat se svojí hříšností. Jeho modlitba přeci můsí mít smysl, když prosí za dobro pro druhé i pro sebe, když chválí Boha, i když proti tomu stojí námitka, že Boha uráží setrváním v hříchu....
Předem děkuji za vysvětlení.

518.
Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5529
Otázka:
Při pohledu na noční letní oblohu se člověku sama vnucuje otázka - Je tam "nahoře" život? Vždyť z naší galaxie jsme poznali pouze jedno procento. A co hvězdokupy nad galaktickou rovinou obsahující mnohem starší hvězdy a planety než je země? A co teprve galexie jiné, soustavy galaxií, soustavy soustav :-) ... Už se blížím k odlehčené vpravdě letní otázce... Tak např. taková spirální galaxie M 104 se od nás vzdaluje rychlostí 1050km za s -1. Některé jiné 50 000 km/s a další objekty dokonce dosahují 90% rychlosti světla. OTÁZKA: Má církev v úmyslu v těchto soustavách světů zvěstovat evangelium? A vztahuje se Kristova oběť a učitelský nárok církve na tyto světy? (viz výraz „vykoupený vesmír“ v liturgii) Mě to přijde úsměvně-nesmyslné, ale při současném absolutním nároku církve být tou jedinnou pravou (Dominus Iesus) jsem nucen se takto odlehčeně provokativně poptat... Děkuji za odpověď. Postačí např. „Jsi osel apod.“ :-))

519.
Datum zveřejnění: 6.8.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5524
Otázka:
Co znamenají písmena na medajlce se svatým Benediktem? Mohli byste mi to nějak vysvětlit? Díky.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   501-520  540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář