katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
1040.
Datum zveřejnění: 10.1.2006
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4438
Otázka:
Nedávno jsem měla možnost poznat nové přátele z různých zemí světa a to mě přimělo více se zamyslet nad některými částmi Písma. Prosím Vás o názor na následující otázky, připadně odkaz na příslušnou literaturu.
Jednou jsem strávila příjemný večer s kamarádem, který pochází z Egypta. Pak jsme se rozloučili, já jsem odešla do svého pokoje a otevřela breviář. Zrovna na ten den připadl Žalm, ve kterém stálo: "Pobil Egypťany v jejich prvorozených, jeho milosrdenství trvá navěky." Úplně mě to vyvedlo z míry a vůbec jsem nemohla pokračovat v modlitbě. Představila jsem si tu spoustu zabitých nevinných lidí a nedokázala jsem pochopit, co je na tom milosrdného. Připadlo mi to od Boha spíš jako teroristický utok než milosrdný čin.
Můj další kamarád je Arab a pochází z Palestiny. Povídal mi o tom, jak ho jeho otec učil milovat tuto zemi, a co pro něho jeho rodný Jeruzalém znamená. Ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by měl tak silný vztah ke své zemi. Povídal mi o válce mezi Izraelity a Palestinci. O útocích na nevinné lidi i na děti. O utrpení a smrti, které se staly každodenní záležitostí. Říkal, že Izraelité mají moderní zbraně a tanky, kterými se snaží získat Palestinu za své uzemí. Proti nim často stojí špatně vyzbrojení Palestinci i děti s kameny v rukou, kteří jsou ale odhodlaní bránit svou zemi, ve které už po generace žijí, i za cenu vlastního života. Kteří jsou ochotni nechat vybuchnout bombu na vlastním těle, aby zastavili izraelský útok. Říkal mi, že oni necítí nenávist vůči Židům, že osobně mezi nimi mají i přátele, že nechtějí bojovat, že chtějí jen zůstat ve "své" zemi. To ale chtěji Židé taky. Věřím, že nic není černobílé a rozhodně se v tomto konfliktu nestavím na žádnou stranu, na to mám málo informací.
Přejdu k otázce. Tento Palestinec je křesťan. Ptala jsem se ho, jak rozumí tomu, když čte v Bibli o Izraeli jako vyvoleném národě a on mi odpověděl: "Nevím. Nerozumím tomu. Já kdybych měl dvě děti, nemohl bych jedno z nich milovat víc než druhé. Nevím, proč to tak Bůh dělá." Tato věta mě donutila k přemýšlení, jak to teda vlastně je. Odpověď jsem hledala napřed v Bibli, ale tam jsem pořád narážela na výrazy jako: "dokud nepoložím tvé nepřátele za podnož k tvým nohám", "ujal se svého služebníka Izraele". Vůbec mi to nejde dohromady s Bohem milujícím otcem všech, kterého jsem se učila znát od dětství. Teď mi to připadne, jako by byl Bůh sice milující otec, ale jenom některých a ty ostatni patří pobít, případně vyhnat z jejich země, aby uvolnili misto jeho oblíbencům. Myslím, že to tak není, že to jenom špatně chápu, pomozte mi to tedy prosím pochopit správně.
Děkuji za odpověď.

1041.
Datum zveřejnění: 6.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4437
Otázka:
Kdo je syn Boží? Ptám se proto, abych si sám odpověděl na otázku, zda je jeden a zda to je Kristus.

1042.
Datum zveřejnění: 17.10.2005
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4436
Otázka:
Vážení přátelé. Nalézá se mezi čtenáři někdo se zkušeností s komunitou kolem německého léčitele Bruna Gröniga (Pomoc a léčení duchovní cestou – lékařsky prokazatelné)? Narodil se v Gdaňsku, žil v Německu (demokratickém) a přesto, když za ním chodily zástupy, byl, stejně jako Kristus, nespravedlivě souzen. Uzdravoval spoustu lidí „Heilstromem“, Boží léčivou silou, která v kruzích jeho přátel (vyznavačů?) působí dodnes. Setkání příznivců se nese v křesťanském duchu, Ježíš Kristus je vyzýván a veleben všemi možnými způsoby, vedoucí i většina účastníků se projevuje křesťansky. Přesto se scházejí různě po kulturních domech, ačkoliv by spíše měli být na farách.
Bohužel jsem poněkud natvrdlý; při charismatických setkáních necítím „vanutí Ducha sv,“, škapulíře na mě žádnou silou nepůsobí, nad vrcholem Križevace v Medžugorii jsem žádné zvláštní obláčky nespatřil, vylámali si na mě zuby všichni léčitelé, kteří přesvědčovali, že vydávají nějakou bioenergii, na seancích vyznavačů Šrí Matanháví (či jak se ta baculatá paní s červenou tečkou na čele jmenuje) se mně žádná Kundalíní nevrtěla nad temenem hlavy a ani tibetské šamanské „meče“, byť byly z horského křišťálu, nijak nepůsobily na moje „třetí oko“. A tak ani mezi nadšenými propagátory „Heilstromu“ necítím žádné brnění či dokonce píchání v prstech a rameno i kolena mě stále bolí. Mají někteří čtenáři jinou zkušenost?


1043.
Datum zveřejnění: 6.10.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4433
Otázka:
Zajímalo by mne, zda Bůh je i Bohem trestajícím. Děkuji.

1044.
Datum zveřejnění: 10.10.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4433
Otázka:
Doporučuje se společná modlitba, že prý je silnější a účinnější a Bůh jí spíše vyhoví. Operuje se při tom s veršem Mt 18,20 "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." To se týká ale třeba mše nebo pochodů pro život atd.
Pro modlitbu přece platí něco jiného: Mt 6,6: "Když se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se k svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí." Takže modlit se má každý sám, ne? Poradíte mi? Děkuji.

1045.
Datum zveřejnění: 20.7.2001
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 4432
Otázka:
Vážení,
nemám připomínky, vaše stránky se mi líbí, mám pouze dotaz. Nevíte-li, kde by se na Netu daly najít jazykové mutace motlitby "Otče náš", jde mi především o anglickou, německou a ruskou verzi. Děkuji za radu.

1046.
Datum zveřejnění: 27.7.2006
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4432
Otázka:
KKC 1756:...Není dovoleno páchat zlo, aby z něho vzešlo nějaké dobro.
Nejsem přesvědčen o univerzální prvdivosti tohoto tvrzení.

1047.
Datum zveřejnění: 27.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4431
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat jak je s křty mimek v katolicke cirkvi. Nedávno jsem byla jednomu takovemu pritomna a rodice nedali dohromady ani Otce nas. Jak se stavi kat. cirkev k temto krtum, kdy ocividne rodice dite k vire nepovedou, nebot nepraktikuji. Dekuji za odpoved.

1048.
Datum zveřejnění: 14.8.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4430
Otázka:
Léta se modlím modlitbu "Otčenáš". Teprve nedávno jsem si všiml, že ta modlitba je výhradně oslavou Boha Otce a že vzhledem k lidem je tam jen zmínka o tom, abychom byli zachováni (chlebem) při životě a vzájemně se milovali (odpouštěli si). Je to aktualizace Kristovy výzvy, abychom nejprve hledali Boží království, že ostatní nám bude přidáno (automaticky).
Chápal jsem ji úplně jinak: jako platidlo u Boha, jako časový úsek věnovaný společenství s Bohem apod., ale ne jako modlitbu, aby byl oslaven Bůh. Tuto modlitbu nám odkázal Pán; nezmýlil se v našich potřebách?
Má tedy logiku se modlit za časná dobra, za mír, za úrodu, za jednotu, za národ, za víru, za... ? Nemáme se snažit výhradně o oslavu Boha?
Děkuji za odpověď.

1049.
Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4427
Otázka:
Buh Vam zehnej, Bratri a Sestry, mam dotaz Kde se pise o Stanovisku Rimskokatolicke cirkve k umelemu preruseni tehotenstvi? Bylo to v ENCYKLICE CASTII nebo v CONUBII nebo v HUDANNAE VITAE? Dekuji za odpoved.

1050.
Datum zveřejnění: 13.12.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4423
Otázka:
Mam otazku, jak poznam, ze se mam zasvetit Jezisi Kristu skrze reholni povolani? Jak poznam, ze si vyvolil na tuto cestu me? Cetla jsem par knih, vcetne Reholni zivot v ceskych zemi, ale tam je o radech velmi malo. Kde pripadne mohu sehnat vice informaci?

1051.
Datum zveřejnění: 2.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4423
Otázka:
Zajímalo by mě, proč jsou některé kostely umístěny tak, že míří na východ.
Děkuji za odpověď
Josef Dolejš

1052.
Datum zveřejnění: 1.5.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4421
Otázka:
Ahoj, nedávno jsem se doslechla o hnutí New age. Protože mě zaujalo, jak na něj někteří křesťané zareagovali, chtěla jsem si o něm něco podrobnějšího zjistit. Snažila jsem se ptát i hledat na internetu, ale zatím stále nerozumím, proč právě toto hnutí budí tolik pozornosti. Tak se tedy obracím na Vás a doufám, že mi snad pomůžete objasnit, co je to za hnutí, jaký má cíl a co ho dává do souvislosti s Křesťanstvím? Za odpověď mnohokrát děkuje Petra

1053.
Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4420
Otázka:
V sucastnosti stojim pred dolezitymi zivotnymi rozhodnutiami.ako mam zistit ci to co citim v srdci ako poslanie je skutocne Bozia vola?Je mojou povinnostou rozvijat vsetky talenty ktore som od Boha dostala? Je zle ked clovek s vynikajucimi stud.vysledkami sa zacne venovat sluzbe druhym namiesto dalsieho studia alebo vedeckej prace, na ktoru ma predpoklady,ale nenaplna ho?

1054.
Datum zveřejnění: 4.12.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4420
Otázka:
Dobrý den. Rád bych se zeptal, kde je možné získat nějaké seriózní informace o templářském řádu (historie, řeholní texty apod.) Ve Vašich odpovědích už o templářích byla zmínka. Děkuji! F.H.

1055.
Datum zveřejnění: 24.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4419
Otázka:
Jsem katolička mohu číst knihy od Eduarda Tomáše?

1056.
Datum zveřejnění: 16.9.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4412
Otázka:
Dobrý den. Dlouho mě napadá tato otázka - tento problém: Jako pro věřící křesťany je pro nás hlavní osobní vztah k Pánu Ježíši Kristu, tedy víra, a Bible zároveň učí, že se tato skutečná víra projevuje poslušností Jemu a Jeho přikázáním. Chtěl bych se proto zeptat, proč je ale výklad Písma tak náročnou záležitostí (zde to samozřejmě platí především o rozdílech mezi katolíky a protestanty, ale i mezi jednotlivými věřícími zároveň). Jsou to např. otázky Večeře Páně (eucharistie), celibátu kněží, antikoncepce, ospravedlnění pouze vírou anebo vírou a dobrými skutky, pacifismu, trestu smrti, povinné či nepovinné návštěvy bohoslužeb,mariánského kultu, i dalších otázek, kterými se v praktickém životě i jednání jako křesťané často lišíme a nemáme definitivní a jistou odpověď... Jinými slovy, proč Bůh, když si přeje, abychom my věřící (Jeho učedníci) byly jedno, pak proč odpovědi na tyto otázky nejsou v Bibli uvedeny zcela doslovně a jasně, aby o nich nemohlo býti sporů, nýbrž jsou v Bibli naopak jaksi velice nejasně, takže lze mít různé výklady.. Tedy proč nám věřícím Bůh nedá plné poznání Pravdy, aby nebylo sporů a nejasností a následných rozdělení? Děkuji a nashledanou.

1057.
Datum zveřejnění: 13.9.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4411
Otázka:
Velmi mě provokuje téma " svoboda člověka ". Proč Bůh daroval svobodu nám nevyzrálým lidem, když musel vědět, že s ní nebudeme umět zacházet? Zdá se mi, že už nemohu unést všechna ta negativa způsobená právě touto svobodou druhých lidí( včetně mé vlastní). Zprávy o nejrůznějších zločinech a utrpení, nedorozumění v nejbližším okolí nejen mém.....atd. mi nahánějí hrůzu, naplňují mně strachem a nesouhlasem, berou mi chuť žít. ( pro informaci : je mi třicet a nejedná se o pubertální pocitový problém, já tomu opravdu nerozumím, rovněž jsem si vědoma, že se na takovouto otázku nedá jednoduše odpovědět, spíše očekávám nějaké podněty k dalšímu přemýšlení). Děkuji Marcela

1058.
Datum zveřejnění: 25.6.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4411
Otázka:
Dobrý den, chtel bych se zeptat jak se církev (nebo vy osobně) staví(te) k otázkám iluzí a magie. Konkrétně k vystoupením
Davida Copperfielda, jeho zmizení z vězení, projití Velkou čínskou zdí apod. Velmi děkuji za Vaši odpověď a za Vaše stránky.


1059.
Datum zveřejnění: 6.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4410
Otázka:
Na jedné americké webové stránce o svatých,jsem si našla Františku Saleskou.Zaskočilo mě,že jsem o ní ještě nikdy neslyšela a tak jsem se o ni začla více zajímat.Přečetla jsem si,že založila řeholní řád,vstoupila do kláštera,stala se představenou.Ve Francii otevřela školy a domovy pro dívky z dělnické třídy.Zemřela 10.1.1914.Byla kanonizována 25.11.2001.Bohužel zde o ní moc víc napsáno nebylo.Přesto mě to velice oslovilo a s největší pravděpodobností si ji zvolím,jako biřmovací patronku.Chtěla bych vědět,jestli existuje něco,kde bych se o ní mohla dozvědět víc.Tady jsou některé anglické názvy knížek,ve kterých by měly být informace,ale ze kterých moc chytrá nejsem:Que Jesus Viva!,Second Miracle of Blessed Frances,Catholic Standard and Times, Archdiocese of Philadelphia,Father Michael Murray,Oblate Sisters of Saint Francis de Sales,Vatican, Father Lewis Fiorelli.
Předem děkuji za snahu!

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1041-1060  1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář