katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
420.
Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5909
Otázka:
Rách by věděl, zda mohu účastnit diskotéky v postní době ?
Děkuji za odpověď.

421.
Datum zveřejnění: 8.1.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5907
Otázka:
Chtěl jsem se zeptat na jeden z 6ti hříchů proti Duchu Svatému, a sice na ten, který je definován jako "opovážlivé spoléhání se na Boží milosrdenství". Mohl by jste to trochu víc (podrobněji) rozvést, co se pod tím myslí ? Nejlépe v příkladech, ale prosím ne v extrémních (jako např. když si člověk bude vesele hřešit jak chce s tím že Bůh je přece milosrdný a odpustí mu), ale spíše v jemném rozlišování - tedy kdy se jedná o tento hřích a kdy už ne. Děkuji za odpověď

422.
Datum zveřejnění: 29.11.2006
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5906
Otázka:
Vzhledem k tomu, že Bůh je všemohoucí a absolutně dokonalý, nepochybně není podřízen času. Čas pro něj neplyne, Bůh je jeho pánem, stojí mimo něj. Vidí jej vcelku – a to je i v souladu s tím, že je vševědoucí.

Jak lze ale potom vysvětlit lidskou svobodnou vůli? Existuje vůbec? Bůh musí přece dopředu vědět, jak se člověk zachová… Bůh nemohl být „překvapen“ hříchem Adama a Evy, musel o něm vědět už při stvoření… Dopředu musel vědět, že sešle na zemi potopu atd.

423.
Datum zveřejnění: 15.10.2003
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet shlédnutí: 5900
Otázka:
V posledním čísle KT je výzva biskupů, aby věřící nečetli Mezinárodní (dříve katolický) report, protože redakce pomlouvá a kritizuje představitele katolické církve a Michal Semín je známý lefebrista. Přiznávám, že mnohé myšlenky zde zveřejněné napadaly i mě, pan Semín je lépe formuloval. Do Reportu píše i řada kněží a ti děkují Pánu Bohu, za to, že zde Report je,takže věřící jsou pravdivě informováni o dění v církvi a jeho přežívání označují za důkaz Boží přízně. Je
možné, že by Pán Bůh přál jak KT tak i MR?
Jak dlouhou platnost má stanovisko, které papež vyřknul zcela nepochybně "ex cathedra"? Po dobu života dotyčného papeže? Nebo po dobu jeho uznávání kolegiem biskupů; nebo je snad "nafurt?"

424.
Datum zveřejnění: 25.7.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5898
Otázka:
Co se deje po smrti s dusemi nevericich a nepokrtenych lidi, kteri vsak za sveho zivota na zemi zili dobry zivot? Muj snoubenec je dobry clovek, jenze pokrteny neni a viru v Boha take odmita. Ja ho velmi miluji, preji si za kazdou cenu jeho spasu. A Buh ho prece miluje jeste mnohem vice nez ja. Jeslize je krest nutnou podminkou spasy, co se s nim a s ostatnimi nepokrtenymi stane po smrti? Buh je prece milosrdny...

425.
Datum zveřejnění: 26.9.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5891
Otázka:
Chvála Kristu!

Chtěl bych se zeptat, jaký je postoj českého episkopátu k Bratrstvu sv. Pia X., zároveň jak je upraveno slavení „Tridentské mše“.

S Pánem Bohem a děkuji.

426.
Datum zveřejnění: 19.4.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5888
Otázka:
Jeden můj dobrý kamarád opravdu žije víru. Boha poznal asi před 5 lety,ale stále nemůže pochopit jednu věc týkající se zpovědi. Říká, že ke zpovědi jde asi tak max. 2x do roka, protože víckrát do zpovědnice nemusí, protože se Bohu zpovídá a lituje svých prohřešků každodenně při rozhovoru s Ním. Nevím co mu mám na to říct a jak mu to všechno vysvětlit, protože se mi zdá, že má v podstatě pravdu, i když já chodím ke zpovědi 1x za měsíc, i častěji, když je potřeba.
Můj druhý dotaz se také týká svátosti smíření. Když jdu ke sv. zpovědi a úmyslně neřeknu před knězem a tím pádem i před Bohem nějaký hřích, znamená to, že je celá tato zpověď neplatná a řečené hříchy se mi neodpustí?

427.
Datum zveřejnění: 14.6.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5883
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mne, jaký postoj má katolická církev k Mormonům a co říká na osobu Josefa Smitha.Děkuji

428.
Datum zveřejnění: 17.4.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 5880
Otázka:
Dobry den, zajimalo by me, jestli jsou nejake internetove stranky ci odkazy, kde by se clovek mohl vice dovedet o krestanske tradici a 'deni v kostele' jako napriklad, jak jste odpovidali na otazku ohledne svicnu, ... Jsem konvertita a jeste stale nemam zabehnute vsechny tyto veci a velmi me to zajima, bohuzel momentalne nejsem v Cechach, ale muzete mi doporucit i knizni tituly v jakychkoli jazycich, nejen v ceskem, dekuji za odpoved.

429.
Datum zveřejnění: 2.1.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5869
Otázka:
Chvála Kristu milí bratři, rád bych se zeptal na dekret vydaný svatým otcem Piusem XII ohledně komunismus, a to ve čtyřech rovinách;
1) je tento dekret o komunismu stále platný, zrušil jej některý nástupce svatého otce anebo jej někdo potvrdil a kdo jej potvrdil a případně zda došlo k jeho rozšíření (zúžení) alespoň co do jeho výkladu.
2) do jaké míry byl tento dekret aplikován a to nejen u nás ale i v dalších teritorií.
3) jaká je jeho vymahatelnost v novém světle dnešní doby a to obzvláště u nás avšak i na jiných územích, byl někdo v novodobých dějinách (tím myslím po pádu komunismus) exkomunikován anebo bal do klatby či jiného trestu.
4) byl tento dekret použit i jinde, mám namysli takové státy Kubu či Čínu anebo byl po jeho vzoru vydán takový dekret i v obdobném politicko – hospodářském uspořádání.

430.
Datum zveřejnění: 13.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5865
Otázka:
Je měsíc květen, v římskokatolických kostelech se většinou konají tzv. májové pobožnosti a při nich se většinou zpívají tzv. loretánské litanie. Nevím jak vám, ale mně se zdají příliš jednostranně zaměřené (samé teologické tituly, příliš konsolidační role P. M. nebo zase na druhé straně příliš triumfalistické pojetí ap.), chybí mi v nich více akce, která je přirozeným vyústěním kontemplace (např. invokace "bojovnice za práva nenarozených", "bojovnice za práva chudých") a dále pak více přátelské hledisko (např. invokace "Maria, přítelkyně") a hledisko "lidem blíž" (např. invokace "Maria, sestro ve víře"). Co si o tom myslíte osobně (!!!) vy sám! Má smysl odhrkávat něco, co nekonvenuje s mou cestou duchovního života?

431.
Datum zveřejnění: 7.5.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5858
Otázka:
Kde katolicka cirkev prisla k tomu ze Jezis si vzal Pannu Marii k sobe do nebe i s jejim pozemskym telem (v Bibli?).

432.
Datum zveřejnění: 12.6.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5857
Otázka:
Dobry den,
mam dotaz. V Bibli se pise, ze jednou pri vyhaneni zlych duchu Jezis poslal tyto demony do stada prasat. Znamena to snad, ze maji zvirata jakousi dusi??

433.
Datum zveřejnění: 15.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5852
Otázka:
Zajímal by mě nějaký oficiálnější postoj kat. církve vůči rockové hudbě. Občas slyším nebo čtu (v
křesťanských časopisech) varování před rockovou hudbou s tím, že se - nadneseně řečeno - jedná o
dílo ďáblovo. Ač nepopírám, že např. existují skupiny (aniž bych jmenoval konkrétně) které skutečně satana
vyznávají a i jejich tvorba tomu odpovídá, nebo že život rockových muzikantů je často "všelijaký", není to spíše tak, že rocková hudba je víceméně hudba jako každá
jiná, akorát že je v tomto směru často zneužívaná ? Neměl by člověk spíše uvážit co
poslouchat a čemu se raději vyhnout a ne odepsat rock jako takový ? (pozn. sám mám rock velmi rád a hraju
ve - víceméně - rockové kapele)

434.
Datum zveřejnění: 4.10.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5846
Otázka:
Dobrý den! Narazil jsem v Bibli na místo, se kterým si nevím rady. Vím, že otázka původu zla je složitá a na Vašich stránkách se jim věnují zejména otázky č.294 a č.1431. Člověk asi opravdu nemůže (nebo nemá) proniknout do tajemství, kde se ve světě dobrého Boha vzalo Zlo. Bůh přeci o všem stvořeném, řekl "..že to je dobré". V této oblasti je těch otázek opravdu příliš mnoho. Kde se vzalo to původní "zrnko" v "dobrém stvoření", ze kterého vyklíčilo zlo? Na toto právě reagují ony otázky výše zmíněné. V odpovědi na otázku č.294 je doslovně napsáno "...Bůh není původcem zla..". Tento výrok víceméně koliduje s mítem v Bibli u Izajáše "Já vytvářím světlo a tvořím tmu, působím pokoj a tvořím zlo, já Hospodin konám všechny tyto věci." (Iz 45,7) Dle výkladu ekumenické překladatelské komise je zde dokonce pro "tvoření tmy a zla" použito termínu, který se používá v Bibli výhradně pro tvůrčí zásah Boha. Má hlavní otázka se tedy týká toho, jak mám rozumět tomuto ojedinělému místu v Písmu? Bůh je všemohoucí a rozumím tomu, že jaksi je v jeho moci "tvořit" zlo. Ale nedovedu si představit, že se tak může stát, když je dobrý a milující. Ani v kontextu celého odstavce mi to nedává jiný význam, než jaký je u proroka Izajáše napsaný. Vždyť "Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy." (1 Jan 1,5) Za odpověď předem děkuji.

435.
Datum zveřejnění: 7.7.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5841
Otázka:
Při studiu Bible sem narazil na nesrovnalost, kterou si nedovedu nijak vysvětlit. Týká se Ježíšova vzkříšení. Ježíš, jak věříme a jak bylo na mnoha místech řečeno, měl vstát z mrtvých po třech dnech a třech nocích. Ale jestiže na kříži zemřel v 15.00 na Velký pátek a vzkříšen byl v neděli časně z rána – vycházejí nám pouze dva dny a dvě noci.

436.
Datum zveřejnění: 18.9.2003
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5840
Otázka:
Nevím, jak se mám zachovat ve vztahu, kde mi přítel hned na začátku řekl, že se teprve hledá, že neví, jestli bude někdy chtít vstoupit do manželství a založit rodinu. Oba jsme věřící, ale já vím už tedˇ, že hledám životního partnera, kdežto můj partner svou cestu nezná.
Jsme spolu teprve krátce, takže na jednu stranu vím, že je brzo takto uvažovat, ale na druhou stranu nevím, jak mám tento vztah rozvíjet a budovat, když má můj přítel takový postoj. Vážím si toho, že je ke mně upřímný a toho, že nám je teď spolu hezky, ale bojím se, že nemáme společnou cestu.

437.
Datum zveřejnění: 19.9.2003
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5837
Otázka:
Chvála Kristu!
Byl bych Vám vděčný za vysvětlení následujícího: v knize Genesis se hovoří o stvoření Země. Podle této knihy však Země vznikla dříve než Slunce. Neodporuje to poznání moderní vědy ? Předem děkuji za odpověď.

438.
Datum zveřejnění: 10.2.2005
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5837
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by me,jake jsou zakladni rozpoznavaci prvky pri posednuti cloveka dablem. Napr. v dokumentu Sileni mistri je zaznamenan obrad nigerijske sekty, ktera vyznavala kult Hauka. Na zaznamu je videt, jak se puvodne zcela normalni lide prestavaji ovladat, delaji zvlastni pohyby, maji penu u ust, mluvi cizimi jazyky nebo rikaji o sobe, ze jsou lide davno zemreli, jejich existence je dolozena. Na druhe strane se potom rozhodnou zabit psa. Toho psa chteji snist, ale nekteri clenove rikaji, ze by bylo dobre ho uvarit, aby maso a krev mohli ochutnat i clenove, kteri nejsou pritomni. Toto ale ukazuje na racionalni chovani, coz dle meho laickeho nazoru posedlost vylucuje. Zrejme se tedy jednalo o jakysi skupinovy trans.Zajimalo by me tedy, jsou-li nejake znaky, podle kterych je mozno takovou skutecnost rozpoznat, popripade, vyjadrila-li se cirev nekdy k tomuto dokumentu. Tento dokument totiz vzbudil v dobe sveho uvedeni pomerne velky ohlas. Predem dekuji za odpoved a souhlasim s uverejnenim.

439.
Datum zveřejnění: 11.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5834
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda může laik ve výjimečných případech přijmout zpověď a udělit rozhřešení namísto zpovědníka. Mám na mysli situaci, kdy je člověk přítomen u nehody, při které někdo umírá a chce se vyzpovídat. Co všechno může laik v takovéto situaci pro umírajícího udělat (z duchovního hlediska)? Děkuji, Bohdan.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   421-440  460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář