katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
600.
Datum zveřejnění: 18.11.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5285
Otázka:
Dobrý den,

chci se zeptat, proč vlastně dostal Kristus jméno Ježíš, když podle božího anděla se měl jmenovat Immanuel.

Díky

601.
Datum zveřejnění: 22.2.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5282
Otázka:
Mám pro Vás více dotazů, zasílám je najednou, doufám, že to pro Vás bude jednodušší, samozřejmě chápu, že na odpověď si asi budu muset počkat trochu delší dobu. 1. Nikdy jsem neměl problém modlit se vlastními slovy, vždycky jsem to naopak dělal rád, protože jsem to považoval za dobré pro osobní vztah k Bohu. Poslední dobou s tím mám ale velké problémy. Nejde mi o samotnou podstatu osobní modlitby, ale o oslovování Boha. Dělá mi problém pochopení Nejsvětější Trojice a dvojí podstaty Ježíše Krista. Když říkám můj Pane a Bože, nechápu zcela jasně koho tím myslím. Když říkám přijď Duchu Svatý říkám si jak je možné mluvit jen s jednou božskou osobou a ostatní dvě z toho vynechat. Když o něco Boha prosím a modlitbu končím slovy "prosím Tě o to skrze Tvého syna našeho Pána Ježíše Krista" říkám si jestli jsem se modlil "i" k Ježíši nebo jestli Ježíše o nic prosit nemohu. A když mluvím o Ježíši, kterou z jeho přirozeností mám na mysli? 2. Co je to přímluva svatých. Mohou nám být na přímluvu našich patronů či jiných svatých odpuštěny časné tresty, nebo tak můžeme získat jejich vlastnosti? 3. Když jsem u těch svatých, docela nepříjemně mě překvapilo, že někteří z nich (Jiří, Kryštof, Kateřina) byli vyřazeni, pro nedostatečně potvrzenou existenci. Když to tak vezmu, o některých svatých z Ježíšovy doby máme jen velice málo údajů. Co třeba svatý Josef, vždyť o něm máme jen pár řádek z evangelií. A když to vezmu fakt hodně drsně a ad absurdum, nevim jestli by podle těchto měříte svatořečena Panna Maria. Předem děkuji za odpovědi S pozdravem Vít Ludvík Grundman

602.
Datum zveřejnění: 13.6.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5281
Otázka:
Dobrý den,

Zajímalo by mne, proč tvrdíte, že pouze Ježíš byl počat neposkvrněně. Znamená to tedy, že Bůh jedinou přirozenou možnost (pohlavní styk), jak počít dítě, současně kvalifikoval jako hřích? Jak tedy je možné počít dítě tak, aby to nebylo hříchem, a tudíž to bylo neposvrněné? Opravdu je každé přirozené početí dítěte hříchem?

603.
Datum zveřejnění: 12.7.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5272
Otázka:
Jak se mám bránit nebo reagovat na takřka typickou reakci při hovorech s nekatolíky,kteří mne odbudou asi takto:"Ty jsi katolík? To jsou Ti co upalovali a vraždili ve jménu Boha?...." Vidí prostě to nejhorší z dějin církve a pokud to použijí,nemám odpověď.Děkuji za pomoc.

604.
Datum zveřejnění: 10.9.2003
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5270
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaké jsou podmínky pro trvalé jáhenství a jestli trvalý jáhen může v případě úmrtí manželky přijmout kněžské svěcení.
Děkuji za odpověď.


605.
Datum zveřejnění: 7.3.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5270
Otázka:
Chtěl bych vás poprosit o (pokud možno podrobnější) výklad smyslu těchto částí evangelií: Lukáš, Spor o prvenství 9, 49-50 a také Matouš, 25, O posledním soudu. Čerpám z ekumenického překladu. Byl bych rovněž velmi vděčný za eventuelní diskuzi k této otázce. Děkuji mnohokrát

606.
Datum zveřejnění: 7.4.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5266
Otázka:
Včera (25. 3.) jsme byli gratulovat k narozeninám a oslavenkyně se zmínila, že se narodila na Velký pátek. Napadlo mě, jak se vlastně řeší, jestliže se slavnost (v tomto případě Zvěstování Páně) sejde s pohyblivým postním dnem. Děkuji

607.
Datum zveřejnění: 19.4.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5265
Otázka:
Rád bych se zeptal, jaké jsou podmínky pro udělení svátosti křtu. Jedná se o mého 5-ti měsíčního syna. Já i manželka jsme pokřtěni. Neměli jsme však církevní svatbu. Je nutná církevní svatba? Děkuji za odpověď.

608.
Datum zveřejnění: 21.7.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5263
Otázka:
Chtela bych se zeptat,zda se v dobe techto prázdnin budou konat na ruzných místech CR nejaká setkání mládeže,obnovy apod.Ráda bych se zúcastnila. Mnohokrát dekuji.

609.
Datum zveřejnění: 21.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5263
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, kde lze získat informace o tzv. adopcích na dálku.
Rád bych se do tohoto projektu zapojil, ale nemůžu nikde sehnat žádné bližší informace. Zajímalo by mě jak organizačně tyto adopce probíhají a jak je konkrétně pomoc takto adoptovaným dětem poskytována.


610.
Datum zveřejnění: 30.7.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5263
Otázka:

Je léto a horko. Na kolik je mravné chodit na veřejnosti v plavkách, byť při sportu , u vody či turistice? Děkuji.

611.
Datum zveřejnění: 30.1.2006
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5263
Otázka:
Počátkem 70. let nám pan děkan oznámil, že v dohledné době se připravuje nová forma svátosti smíření - veřejně ve společenství. Od té doby uplynulo více jak 30 let a nic nového v tomto směru nenastalo. Dle jednoho článku v KT svátost smíření ve zpovědnici zavedla církev teprve asi v 11. století, takže změna snad není nepřekonatelná. Pokud by však nastala, přivedla by k plnému křesťanskému životu dosti věřících, pro něž zpovědnice je takřka nemožná. Jedná se snad o nedořešený výsledek II. vatikánského koncilu. Kdy už konečně tehdy ohlášená změna nastane? Děkuji za odpověď.

612.
Datum zveřejnění: 15.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5258
Otázka:
Dobrý den. Jednou jsem šel po ulici a uviděl jednoho známého, ale nebyl jsem
si jistý jestli to je on, protože jsem ho neznal dobře.
Šel jsem tedy za tím člověkem a měli jsem tenhle rozhovor:

Čau Honzo, řekl jsem.
Ten se na mě podíval jako na nějakého cvoka.
No, jsi Honza?Z koleji?, přitom jsem už pochyboval.
A pak řekl.Jsi Křesťan?
Já mu řekl, že ne /Tehdy jsem se otázkami Boha vůbec nezabýval/.
Tak to těžko!odpověděl.
Jeho reakce mi připadala tak opovrživá.Na dost dlouho mě to
přimrazilo.Pak jsem odešel a litoval ho.

Je to fanatismus?Nechci ale soudit.
Můžu se pokládat za křesťana i když nejsem pokřťen?
Jsem z ateisticeké rodiny.K Bohu mě nedovedl nikdo, ale On přišel ke mě sám.Je to už skoro rok a už jsem pocítil velké změny ve svém životě, poté co jsem se Mu otevřel.
Nějakou dobu má zájem dostat se do nějaká křesť. komunity věřících, ale nevím jak na to.
Ale kde jít?
Mám z toho trochu obavy, jít za neznámým knězem a říct mu to.Přes internet je to něco jiného.

Ještě jedna otázka.Musejí o křtu vědět rodiče?Bojím se jejich údivu popřípadě výsměchu.Je mi 21 :).
Děkuji předem za odpověd i za odpovědi jiným, které mi dost pomáhají.

613.
Datum zveřejnění: 18.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5256
Otázka:
Zajímalo by mě jestli existuje nějaké oficiálnější vyjádření kat. církve k dílu J.R.R.Tolkiena (především k Pánovi Prstenů).
Z toho, co jsem četl na internetu (a částečně i z osobních zkušeností) se zdá, že postoj mnohých
křesťanů vůči Tolkienovým dílům je často odmítavý (spojování Tolkiena s new age a okultistem,
výtky vůči magii v jeho díle, přirovnávání k církví odmítanému Harry Potterovi), zároveň je však na internetu k
nalezení mnoho textů Tolkiena a jeho dílo obhajující jako velmi křesťanské, v posledním čísle
katolického Reportu je k Pánovi Prstenů velmi pozitivní článek (a to víme, že Report by byl mnohými
zařazen mezi "fundamentalistické časopisy") a ostatně i sám Tolkien (římský katolík, který denně přijímal eucharistii) ve svém dopise Jezuitskému knězi
Robertovi Murray r. 1953 píše : "'The Lord of the Rings' is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision. That is why I have not put in, or have cut out, practically all references to anything like 'religion,' to cults or practices, in the imaginary world. For the religious element is absorbed into the story and the symbolism".
Můžete se k tomu všemu nějak vyjádřit ? Není celá věc jen důsledkem špatného pochopení Tolkienova díla ? (pozn. osobně jsem Tolkienův příznivec)

614.
Datum zveřejnění: 20.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5255
Otázka:
Častokrát slýchám, že Bůh na nikoho z nás nenaloží více, než unese. Co to v praxi znamená?

615.
Datum zveřejnění: 21.2.2001
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5254
Otázka:
Prosím, je správné absolvovat vojenský vícvik? Ježíš, oekl: miluj své nepoátele. Jak mohu zabíjet své bratry. Mužete mi prosím, odpovidit? Dikuji

616.
Datum zveřejnění: 15.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5252
Otázka:
Měl bych takový dotaz, který se týká duchovního růstu. Zajímalo by mě, jsou resp. mohou-li být jakési "deprese", výraznější poklesy nálady a těžké psychické stavy - nevím jak to mám přesně pojmenovat - průvodcem resp. pozitivním signálem při duchovním růstu a při procesu (postupného) přijímání poznávané a často tvrdé pravdy - tvrdé samozřejmě asi z pohledu "ještě neobráceného člověka". Jeden ex-seminarista mi říkal: "exercicie jsou vždy bolestné". (Otázku teď ale vůbec nesměřuji na exercicie, resp. ne pouze na ně) Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje". Je tady jeden možná silný argument proti, a to Ježíšovo "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí", což alespoň zdánlivě s depresemi rozhodně příliš neladí. Ještě z jiného pohledu se mi ale za život vykrystalizovalo takové neustále se mi osvědčující heslo, které zní "čím tvrdší, tím pravdivější", přičemž řekneme-li jej prohozeně ("čím pravdivější, tím tvrdší"), platí ještě silněji.
Ještě jedno upřesnění na závěr aby nedošlo k nedorozumění. Je jasné že cesta obrácení není procházka růžovým sadem ("vejďete úzkou branou", "zapři sám sebe a vezmi svůj kříž" apod) a že člověk bude určitou bolest prožívat. Ovšem většinou se zde asi myslí bolest nad vlastní slabostí a špatností, nad svými hříchy, která je však jasně spojená s velikou touhou po změně. Tohoto typu bolesti se však ve své otázce příliš nedotýkám. Jde mi spíš o to, kdy člověk nějak usiluje nebo se snaží usilovat o přijmutí a ztotožnění se s pro něj tvrdou pravdou (byť takto vnímá nějakou zcela zásadní pravdu o Bohu), po které - ve své sobecké přirozenosti - ne-touží a je to pro něj často něco co se "musí, protože nic jiného nezbývá", resp. ví že kdyby se vědomě nesnažil o pravdu jednal by velmi špatně. Prostě o proces, kdy touha zčásti či zcela absentuje a je to často především/jen o vůli a sebeumrtvování. Zopakuji ještě na závěr větu z prvního odstavce: "Otázka by se tedy dala položit tak, je-li jedna z možných cest/způsobů duchovního růstu taková, že se člověk do lepšího stavu tzv. "prodepresuje"." - je totiž nějakým způsobem ústřední a celý zbytek je takovým jejím upřesněním.

617.
Datum zveřejnění: 18.5.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5247
Otázka:
Kolko je eucharistickych modlidieb a ake su pravidla pre ich pouzivanie ?

618.
Datum zveřejnění: 10.1.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5244
Otázka:
Dobrý den. Při jedné diskusi s ateistou jsem byla vehnána do úzkých dotazem, který zněl asi takto: je-li Ježíš Bohem, jakto, že na kříži zvolává: Bože můj, proč jsi mě opustil? Chtěla bych Vás proto požádat o pomoc s odpovědí. Děkuji.

619.
Datum zveřejnění: 27.6.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5244
Otázka:
Mám takový problém, který mi neustále vrtá hlavou. Ač je křesťanství ve světě velmi rozšířené, ne všichni lidé jsou křesťané. Existují i jiná náboženství, spousta lidí jsou ateisté. I mezi křesťany existují různá vyznání, různé pohledy na svět. Navíc se ne všichni křesťané řídí do puntíku přikázáními. Shrnuto a podtrženo, je jen málo lidí, kteří by si Boží království opravdu zasloužili. Co s těmi lidmi bude? Připadalo by mi nesmírně kruté, kdyby měli být zavrženi. Já osobně miluji mnoho nevěřících lidí, a ze srdce bych jim přál, aby došli věčné spásy. A protože Bůh je ztělesněním lásky, musí je přece milovat daleko více než já. Mezi námi žije spousta lidí, kteří pro ostatní mnoho udělali -- lékaři, zachraňující jeden život za druhým, záchranáři, politici zaslouživší se o blaho země, nebo i jen maminky a babičky, které dali mnoho krásného svým potomkům. S nimi se ani já nemohu srovnávat, zasloužili se o mnoho dobrých věcí, ač jsou nevěřící. Navíc většina věřících, které znám, pochází z věřících rodin. Takže je jen málo lidí, kteří se k víře dostali během života, a vlastně za to nemohou. Existuje snad nějaká predestinace? Tomu nevěřím. Dostanou se do nebe i lidé, kteří nejsou křesťany, mají-li vůli konat dobro? Děkuji za odpověď.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   601-620  640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář