katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
340.
Datum zveřejnění: 21.6.2001
Rubrika: Biblistika, Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6292
Otázka:
Snatek v kostele mezi nekatolikem a katolickou je mozny pouze s podminkou, ze katolicka strana udela vse pro to, aby deti byly pokrtnene a vychovany v katolicke vire?? Tento slib je pisemny nebo staci ustne? A pokud katolicka strana tento slib dat nechce (s partnerem se domluvili,ze krest a viru nechaji na rozhodnuti deti, deti budou videt jak matka chodi do kostela a budou vedet o Bohu,ale nebudou nuceni do kostela chodit--->zrejme bez donuceni do kostela chodit sami nebudou...) je mozne svatbu i tak uskutecnit?

341.
Datum zveřejnění: 17.4.2007
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6290
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s korunovací Panny Marie. Od kdy je Panna Maria uctívána jako královna, kdy a kde to bylo oficiálně vyhlášeno a jaký má význam pro věřící? Děkuji za odpověď.

342.
Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6284
Otázka:
Po 14 letech manželství /pravoplatný církevní sňatek/, mne opustila žena a nechala mi 2 děti. Jsem již 4 roky rozvedený a dceři je 18 a synovi 16 s matkou se stýkají minimálně. Jako důvod rozvodu uvedla, že jsem silně nábožensky založený a proti jejich vůli jsem je nutil žít podle víry a chodit do kostela a zanedbával jsem rodinu a ona se z toho psychicky zhroutila a proto si našla mladšího přítele a je s ním v jiném stavu /už je provdaná a má 3letého chlapečka. 10 let jsme žili pěkně, ač nebyla vychovávána ve víře, pravidelně na mši svatou se mnou chodila, byla i u biořmování i modlitba byla /je má vina, že nebyla důsledná a pravidelná - ochota byla/. Děti jezdily na tábory organizované přes kostel a do kostela chodí doposud. Po 10 letech začala marodit, ale veškerá vyšetření byla negativní. Skončila na psyciatrii a 4 roky se léčila /léčí se doposud- silné uklidňující prášy/. Střídavě ležela na psychiatrii a byla i v lázních a rodina začala moc trpět, když byla doma tak ji bylo špatně a když byla v nemocnici tak jsem byl na děcka sám, stal se z ní úplně jiný člověk. No a když si našla toho přítele, okamžitě jsem to poznal, hned začaly výčitky na kostel, a už se mnou nikdy na mši svatou nešla a přestala se mnou intimně žít a spávali jsme odděleně. To trvalo rok a pak mi sdělila že je v jiném stavu a že se chce rozvést a udělala to. Ctěl jsem za každou cenu zachránit manželství a chtěl jsem to dítě přijat, nechtěla. Ale tvrdila že nás má ráda a že se vrátí. No ale tahanice porozvodové /o děti ne , ale o majetek/ udělaly z její strany lásce konec. A ted uz i z mojí. Psychiatra jsem po tři roky navštěvoval s ní a on mi řekl, že se jedná o dědičnou poruchu a že se léčila už v dětství. Už si nepamatuji diagnózu. Tuto skutečnost jsem nevěděl. Histerické sklony mněla i po těch 10let, ale dařilo se mi ji nerozčilovat - poslouchal jsem. A já mám teď problém - samota, děti na internátě, prázdnota, smutek. Vím může to vše naplnit Bůh, ale.... Sklouzávám, mám strach. Je můj stav jednoznačný - doživotní nucený celibát? Nebo je to řešitelné - zrušení platnosti církevního sňatku? Pokušení a touha po ženě je čím dál tím sílnější a na druhé straně nechci žít v hříchu.

343.
Datum zveřejnění: 3.7.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 6283
Otázka:
Rodiče pokřtění katolíci(nepraktikující)žádají na knězi křest druhého dítěte s tím, že nepředpokládají náboženskou výchovu ani nehodlají mít s katolickou církví něco prakticky společného (častý jev dnešních rodičů - chtějí též nechat na dítěti samém k čemu se v období dospívání rozhodne). První již sedmileté dítě nemá o věcech náboženských ponětí. Může kněz odmítnout křest dalšího dítěte ?

344.
Datum zveřejnění: 10.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 6283
Otázka:
Pracuji jako anesteziologická sestra v nemocnici, což bohužel představuje i asistenci při umělám přerušení těhotenství. Jsem poněkud na rozpacích zda konám správně ?

345.
Datum zveřejnění: 21.10.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6280
Otázka:
Chvála Kristu!
Dozvěděla jsem se, že příští rok ustanovil Jan Pavel II jako rok růžence. Taky vyhlásil 5 nových tajemnství. Můžete mi napsat, která to jsou?
Martina

346.
Datum zveřejnění: 9.12.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 6279
Otázka:
S manželkou teď čteme knihu Výklady ke Starému zákonu I.
Autorem je Starozákonní biblická společnost.
Nelíbí se nám tam jedna citace. Mohl bys k tomu zaujmout svůj postoj?
Cituji str. 30:
"I když ovšem člověk dostal dech života způsobem tak jedinečným, neříká se o něm více, než že se stal živým tvorem jako každý jiný živočich. Nedostal živou duši, jak se pod vlivem řeckého myšlení často vykládá toto místo. Nejde tu o duši jako samostatný princip schopný života i mimo tělo, do těla jen dočasně uzavřený jako do žaláře. Člověk je stvořen jako nedílný celek."

Nejde o blud? Duše opravdu není schopná žít mimo tělo?
Děkuji za případnou odpověď.
Bob

347.
Datum zveřejnění: 1.11.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 6275
Otázka:
Pokud je mi známo,je smyslem rodiny plozeni a vychova deti,tuto funkci však zákon o registrovaném partnerstvi homosexualum nepřiznává. Jak tedy tento zakon "ohrozuje" postaveni rodiny?Dosud toto vysvětlení nezaznělo na patřičné úrovni z úst církve.Nezminuje se o tom ani onen protestní pamflet,jež je nám ku podpisu předkládán v kostelích. P.S.Myslíte, že zmíněná petice bude mít krom popuzení veřejnosti nějaký jiný účinek?

348.
Datum zveřejnění: 18.3.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 6270
Otázka:
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí jistá věc,četla jsem článek, který pojednává o obraze "Poslední večeře" Leonarda da Vinciho a sice to, že na obraze je patrné, že po Kristově pravé straně nesedí Jan, ale žena.
A posazení osob tvoří písmeno M, prý se jedná o Marii Magdalskou, autor článku hovoří o Marii jako o Ježíšově manželce a dokládá to tím: v době Ježíšově, aby muž jeho věku zůstal svoboden, byl oslovován "rabi", což je oslovení ženatých mužů a dále to dokládá autor také v podobenství "o svatbě v Káni galilejské, kde má Ježíš proměnit vodu ve víno, a o to by se měl starat ženich, nikoli host.
Prosím poraďte, zda je na tom něco pravdy, žádné prameny totiž nikde neuvádějí, že byl Ježíš ženat. Zajímá mě Váš názor.
>Děkuji

349.
Datum zveřejnění: 8.2.2007
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6258
Otázka:
Zdravíčko,
byla jsem upozorněna našimi věřícími, že nedělám dobře, když se zdravotními problémy nechodím
k lékaři, ale k léčitelce, která léčí tělo dodáním energie, nebo na reiki.
Chtěla bych vědět, co je na tom špatného
a na co si mám dát pozor ?

350.
Datum zveřejnění: 27.2.2009
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6249
Otázka:
Rád bych se zaptal, jaký je český výraz pro anglické slovo MATINS (z kontextu vyplývá, že jde o druh ranní modlitby).

351.
Datum zveřejnění: 29.7.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6243
Otázka:
Dobrý den přeji!!!
Které všechny církve patří do křestanství? /katolická, evangelicka,...které další?/ Nebo kde bych o církvich v křestanství mohla neco najit? Dekuji! SLunce v duši!

352.
Datum zveřejnění: 19.2.2004
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 6243
Otázka:
Rád bych se prosím zeptal na označení "K+M+B+2004" s tím, že na dveřích Brněnské katedrály jsem viděl C+M+B+2004, s tím, že tato písmena označují nějaká slova a nejen jména mágů z východu.Můžete mi prosím vysvětlit, co tato písmena znamenají a jak se případně překládají do češtiny? Děkuji za laskavost a přeji vše dobré.

353.
Datum zveřejnění: 24.2.2009
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6236
Otázka:
Chtěl bych se vás zeptat, jestli má Stát Vatikán či Římskokatolická Církev nějakou státoprávní či jinou kontinuitu s antickou Římskou republikou případně s Římským císařstvím.

354.
Datum zveřejnění: 8.8.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 6233
Otázka:
Zajimalo by me, kdy bude u knezi v rimskokatolicke cirkvi dobrovolnost celibatu? Mohli by jste na toto tema sepsat petici?

355.
Datum zveřejnění: 26.7.2007
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6232
Otázka:
Dobrý den
v jedné odpovědi bylo napsáno, že se může člověk do Boha bláznivě zamilovat. Docela mě to zaujalo. Přestože jsem větší část života chodila do kostela, občas mě napadla otázka, jestli Bůh opravdu existuje. Někde jsem četla, že má Bůh s každým člověkem nějaký plán.Pokud ano, chtěla bych se hlavně zeptat, jak se zbavit strachu před Boží vůlí.
Děkuji

356.
Datum zveřejnění: 15.11.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6230
Otázka:
Zdravím Vás.Chtěla bych se zeptat:od mala jsem byla vychovávána ve víře.Můj taťka věřící nebyl,ale už asi deset let chodí s námi pravidelně do kostela,modlí se s námi před jídlem,dokonce teď o prázdninách pár dní četl s námi na dovolené Bibli.Není pokřtěný a pokřtít se ani nechce,tvrdí,že mu to stačí takhle.S mnoha církevními věcmi nesouhlasí-je v tom asi i neznalost,protože některé se už nepraktikují/prodávání odpustků,.../Poraďte mi,prosím,jak mu pomoct najít cestu,po které společně půjdeme k našemu Otci.Někde jsem slyšela,že člověk,který věří a je nepokřtěný,se nemůže dostat do nebe.Je to pravda?Děkuji moc za odpověď.M.

357.
Datum zveřejnění: 13.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6230
Otázka:
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jakými předpisy je upraveno podávání sv. přijímání na ruku, zda je zde stanovena spodní věková hranice pro přijímajícího nebo zda ji může stanovit kněz. Děkuji

358.
Datum zveřejnění: 9.2.2007
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 6216
Otázka:
Panna Maria je označována jako bez poskvrny počatá a jako uchráněná prvotního hříchu. Je snad sexualita brána jako něco poskvrňujícího a hříšného?
Vždyť sám Bůh nabádá „množte se, ať je vás jako písku na poušti“.
Druhá otázka je spíše k zamyšlení. Jsem zvídavý člověk, a tak by mě zajímalo, kde se vzala tak dokonalá bytost jakou je Bůh, kdo ji stvořil.

359.
Datum zveřejnění: 11.3.2008
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 6215
Otázka:
Zmiňují se o Ježíši a křesťanech nějaké čistě židovské knihy, např. Talmud? (Nemyslím teď Josefa Flavia.)

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   341-360  380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář