katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
780.
Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4925
Otázka:
Dobrý den, dovolte mi prosím, abych se Vás zeptala na Váš názor, který se týká různých výzkumů, či lépe řečeno odhadů, jak asi vypadal Ježíš. Mám dojem, že loni vyšel v novinách počítačový portrét pravděpodobné Ježíšovy podoby, vědci vycházeli z geografických podmínek Izraele, také se řídili různými úlomky kostí nalezených na území Izraele, jež pocházely z doby před 2000 lety, rovněž do PC portrétu zakomponovali vzhled současných obyvatel Izraele. Ale já si myslím, že takto sestavovat vzhled Ježíše naprosto nelze. Vzhledem k tomu, že je Syn Boha, tak pro něho přece neplatí žádné hranice v podobě geografické polohy země, nebo klasického vzhledu původních obyvatel. Ten počítačový obrázek totiž byl dost komický - údajný Ježíš tam vypadal jako nějaký přihlouplý pobuda, to byla přímo urážka Božího Syna. Vím, že každý v sobě nosí svou vlastní představu o tom, jak Ježíš asi vypadá, ale sestavovat jeho portrét na základě výše uvedených informací je podle mě absolutní nesmysl. Děkuji Vám za případné vyjádření svého názoru k tomuto tématu.

781.
Datum zveřejnění: 22.3.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4913
Otázka:
Mám dotaz, jestli je dobré, abych byla svýmu bráškovi za kmotru, je o 17 1/2 mladší než já.

782.
Datum zveřejnění: 15.9.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4912
Otázka:
Vážení Otcové,

nevím si rady s následujícím názorem: "Bůh je nejvíce milosrdný a milostivý a zároveń se celá řada lidí narodila do mírně řečeno neutěšených podmínek a rodinných vztahů. Mnoho lidí je od nejútlejšího věku vystavováno fyzickému či psychickému násilí nebo zneužívání. Tito lidé dostali něco o co nežádali, co nemohli odmítnout tak, jako můžeme odmítnout například dědictví, něco o čem se tiše předpokládá, že se za to má děkovat - život. Pokud takovíto lidé přijdou do kostela nebo kontaktují věřící, je jim Bůh předkládán jako někdo, kdo zejména soudí a trestá za nedodržování příkazů, které člověk ze své nedokonalé podstaty ani plně dodržovat nemůže, tj. jako by byl trestán pes za to, že si nemůže pomoci a stále štěká nebo nováček na vojně za to, že opravdu nevyčistil za pět minut celou chodbu zubním kartáčkem.
Co tedy říci na názor: "Já jsem žít nechtěl, podmínky do kterých jsem se narodil jsem si nezvolil. Když už se to ale stalo, budu se snažit pokud možno druhým prospívat a co nejméně škodit. Co se mnou Bůh provede po mé smrti je Jeho rozhodnutí, On stanovil všechna pravidla, rozhoduje, tedy asi nese i odpovědnost, přinejmenším před sebou samým. Jak napsal Saint-Exupery v knize Malý princ, člověk je odpovědný za toho koho si ochočí (cituji zpaměti) - Bůh si lidi "ochočil", je psáno, že svět je v Boží ruce. Kdyby kdokoli z nás měl možnost zabránit násilí, páchanému na dětech, jiných lidem nebo jen na zvířatech a neučinil by tak, vystavuje se pokud ne trestnímu stíhání, pak přinejmenším morálnímu odsouzení - Bůh je všemohoucí, já si Ho soudit netroufám. Jenom si myslím, že když vidí co lidé dokázali napáchat, je mu hodně smutno.

783.
Datum zveřejnění: 28.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4910
Otázka:
Promiňte mi takovou trochu recesistickou otázku. Představte si, že jste trafikantkou v nějakém stánku na nádraží a že k vám přijde zákazník a bude si přát nějaký chlípný pornografický magazín a k tomu Katolický týdeník. Co byste si pomyslel případně tomu kupujícímu řekl?

784.
Datum zveřejnění: 23.10.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4909
Otázka:
Chvála Kristu,
chci se zeptat jaké oblečení (především liturgické) může nosit trvalý jáhen. Kleriku, biret, kolárek, kolárkovou košili, pluviál,...
P.S. Vím o obecně platném, že jáhen nosí štolu "přes rameno" a dalmatiku, ale tyto další vyjmenované části oblečení se jen tak na trvalých jáhnech nevidí, tak nevím...
Předem díky za odpověď!

Tomáš

785.
Datum zveřejnění: 9.3.2007
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 4906
Otázka:
Dobrý den, mám takový dotaz, který se týká liturgického kalendáře. Chtěla bych se zeptat proč v žádném z nich není napsaná svatá Etelburga, již si připomínáme 7.7.? V kalendáři PMD jsem na 7.7 našla sv. Wilibalda Jak vlastně zjistím kdy se slaví památka např. sv. Kolety? Na internetu to také není. Předem děkuji za odpověď.

786.
Datum zveřejnění: 10.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4905
Otázka:
Chtěla bych se zeptat proč trpí zvířata,když ta žijí podle Božího záměru?Jak se to shoduje s Božím milosrdenstvím? Myslím si,že křesťané a církev by se měli více zasazovat o ochranu zvířat,jako Božích stvoření a o zmenšení jejich utrpení.Proč to nedělají? Jak se mohou katolíci účastnit krutých siest na počest různých svatých ve Špaňelsku?Proč se proti tomu církev rázně neozve? Křesťan může jíst maso.Je však pro křesťana přípustné podílet se tímto na týrání zvířat ve velkochovech? Děkuji za odpovědi.

787.
Datum zveřejnění: 11.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4905
Otázka:
Dobrý den, mám dotaz ohledně práce v zahraničí v křestanských rodinách. Zajímalo by mě, jestli existuje např. nějaká au-pair agentura, která by se na toto specializovala. Jedná se mi o Anglii. Předem děkuji a doufám, že se brzy dozvím odpověd.

788.
Datum zveřejnění: 6.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4905
Otázka:
Zdravím! Chtěl bych se vás dotázat na Váš názor na Buddhismus. Děkuji za případnou odpověď a přeji štěstí!

789.
Datum zveřejnění: 13.5.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4903
Otázka:
Dobrý den...¨
I já bych měl dotaz týkající se mě osobně. Je mi 27 let. je to složitější, budu se snažit to říct stručně a jasně. Jsem věřící a od mládí si buduji cestu k Bohu. Když jsem s Bohem, respektive ve společnosti věřících je mi nepopsatelně dobře. Můj problém je v tom, že jsme z malého města, kde věřící lidé mého věku vůbec nejsou, takže nemám nikoho s kým se o víru a věci s ní související podělil. Což je někdy opravdu zlé...
Jelikož mě zajímá teologie, filozofie a učení katolické církve, rozhodl jsem se studovat CMTF obor Křestanska výchova....abych tak byl blíže Bohua a snad i lidem věřícím v Ježíše Krista.
Musím také říct, že ta absence věřících lidí mého věku (ale samozřejmě, že to nebylo jen tím, je to i má vlastní vina) vedla kolikrát k tomu, že jsem se od Boha vzdálil, což opravdu NECHCI. A teď otázka. Myslíte si, že studiem a snažením se dozvědět o křesťanství více a snažením se sdílet víru s druhými je dobrý způsob jak se přiblížit Bohu? Mám silnou touhu milovat lidi a být dobrým člověkem, ale když je člověk sám je těžké toto realizovat.
Moc rád bych se studiem dozvěděl o učení Ježíše Krista více, abych mohl víru v Ježíše Krista např. šířit dál lidem, kteří zatím neobjevili Lásku a Pravdu Boha Otce...
Děkuji mockrát za Vaši reakci.... Pavel...

790.
Datum zveřejnění: 10.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4899
Otázka:
Pán ať je s Vámi, pokoj Vám!
Prosím Vás, pokud je to možné o vysvětlení pojmů a nejen pojmů
Mám problémy s tím pochopit vztahy uvnitř sebe sama : rozum, vůle, srdce,mysl,cit,duše,duch,vnitřní síla,tělo-duše (to mi je asi nejvíce jasné),tělo-duch, srdce-vůle,duše-cit.
Například: při zpytování svědomí za uplynulý den,před večerní modlitbou, si vzpomenu na událost, kterou jsem prožil a kam ji zařadit, byl to projev srdce,nebo rozumu,nebo citu či vůle ?
Oproti předchozímu plánu jsem nejdříve vyřídil jinou záležitost, protože to bylo na cestě - předpokládám vliv rozumu, ale současně jsem si uvědomil, že jsou tam sympatičtější lidé - možná,že právě proto jsem tam šel nejdříve, tedy cit zdůvodněný rozumem?Pokud to vypadá malicherně tak to možná pro ten kulhající příklad, ale některé své projevy mám opravdovou potřebu zařadit a také se mi neustále objevuje slovo s r d c e (prohledal jsem celý archiv) a především k tomu hledám vztahovost. Vždy si pokládám otázku vyšlo to z mého srdce? Nebyl to chladný kalkul rozumu?
Děkuji a nezlobte se, možná jsem puntíčkář.
Dobrořečím Bohu za všechno jeho stvoření a také za to, že i na nepatrné shlíží a zabývá se jejich problémky.
Děkuji.


791.
Datum zveřejnění: 3.1.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4896
Otázka:
Mohl byste napsat něco více o sekulárních řádech, jaké jsou např. podmínky vstupu, úkoly apod.?

792.
Datum zveřejnění: 16.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4895
Otázka:
Prosím o objasnění rozdílu mezi apoštoly a učedníky s několika příklady a o názor katolické církve na Kateřinu Emerichovou.
Děkuji.

793.
Datum zveřejnění: 3.7.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4894
Otázka:
V současné době se připravuji na křest.Dost dobře nevím,co si mám představit pod pojmem vzkříšení a život věčný.Děkuji za odpověď.

794.
Datum zveřejnění: 25.9.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4893
Otázka:
Zacali jsme v ZSV probirat uvod do filozofie a jedna z prvnich otazek, ktere jsme resili, bylo to, zda je buh vsemohouci. A dosli jsme prostou logikou (a chytra knizka nam to potvrdila), ze buh vsemohouci byt nemuze. Z jednoducheho duvodu. Otazka, kterou jsme to overovali, zni: Muze buh stvorit kamen, ktery neunese? A odpoved je jasna.. Pripustime li, ze takovy kamen stvori neboli "utvori se " slabym, pak ho zvednout nemuze. tudiz neni vsemohouci. Tak jak to teda je?

795.
Datum zveřejnění: 21.6.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 4892
Otázka:
Zajímalo by mě, jak vysvětlit zdánlivý rozpor mezi verši 2K5, 10 `Vždyť se všichni musíme ukázat před soudným stolcem Kristovým, aby každý dostal odplatu za to, co činil ve svém životě, ať dobré či zlé.` a 2K5, 19 `Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření.` Tedy na jedné straně se my (věřící - omilostnění hříšníci) budeme za své činy zodpovídat před soudným stolcem Kristovým - a to jak je zde v 2K5, 10 psáno i za to špatné, ale verš 2K5, 19 přitom učí, že jsme smířeni s Bohem, takže jsou naše hříchy přikryty a Bůh nám je nepočítá (takže by to vlastně mělo být, jako bychom se jich nedopustili - úplné odpuštění). Jestliže se jako věřící žijící ve vztahu s Bohem stále ještě žel dopouštím různých hříchů a špatných skutků, které pak Bohu vyznávám a lituji jich, bude mě je Pán před tímto soudným stolcem připomínat, nebo již nikoliv ? Děkuji

796.
Datum zveřejnění: 14.7.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 4889
Otázka:
Zajímala by mne kandidatura ThMgr.Františka Kocmana na hlasovacím lístku pro volby do Evropského parlamentu. Zda mohou vůbec kněží kandidovat do takovýchto funkcí a to nepíši za kterou stranu.
Děkuji za stručnou odpověď.

797.
Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4889
Otázka:
Co je závist?

798.
Datum zveřejnění: 10.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4889
Otázka:
Dobrý deň. Je správne modliť sa k anjelovi strážnemu? Písmo hovorí, že modliť sa máme len k Bohu. Naše deti (aj ja dávno) sú však navádzané pri večernej alebo rannej modlidbe povedať na záver niečo ako: Anjel strážny Ty si môj, vo dne v noci pri mne stoj...
Neviem či je to správne alebo je to len výmysel naších starých mám. Mám učiť svoje deti aby sa modlili k anjelovi strážnemu?

799.
Datum zveřejnění: 20.5.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4887
Otázka:
Zajímalo by mne, co má vlastně vyjadřovat malý křížek na čelo (např. při loučení). Je to vyjádření prosby o Boží ochranu pro člověka, který toto znamení přijímá? Poměrně často se s tím setkávám, ale není mi to zcela jasné.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   781-800  820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář