katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
840.
Datum zveřejnění: 19.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4814
Otázka:
Proč při modlitbě"Zdrávas Maria...plod života Tvého, a "Zdrávas Královno....plod života Svého.

841.
Datum zveřejnění: 5.9.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4814
Otázka:
Jsem z Brna, křtěný katolík, chodím na bohoslužby, ale nikdy jsem nebyl u sv. přijímání. Rád bych konečně mohl absolvovat mši doopravdy, tj. včetně zpovědi a přijímání. Otázka je jednoduchá - co mám dělat ? Prosím o co nejpodrobnější odpověď. Odpověď typu, že mám jít do jakéhosi semináře jsem slyšel tisíckrát. Do jakého ? Kam ? Kdy ? Ke komu ? Co k tomu ? Tyto zásadní věci se na katolických www stránkách buď nevyskytují, nebo jsem slepý. Předem děkuji za vyčerpávající odpověď.

842.
Datum zveřejnění: 26.3.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4813
Otázka:
V mém okolí došlo v poslední době k několika úmrtím. Moje příbuzná označuje podobné události osudem. Nevím, jak na to reagovat. Vím, že nám Bůh dal svobodnou vůli, ale jak může člověk svobodně rozhodnout o dopravní nehodě, kterou nezavinil? Nakolik je člověku určeno např. jakou smrtí zemře? Ještě bych měla jeden dotaz. Moje spolubydlící na kolejích studuje horoskopy a přesvědčuje mě o tom, že slouží k lepšímu sebepoznání člověka. Myslím si, že člověk nemá právo vědět, co ho čeká, i když jsou někteří lidé schopni to určit. Ale v tomto případě jsem nebyla schopna odpovědět. Je možno horoskop použít k našemu sebepoznání? Děkuji za odpověď!

843.
Datum zveřejnění: 29.1.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4813
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl bych Vás poprosit, zda byste mi pomohl vnést světlo do jedné situace. Jedná se o mladého člověka s homosexuální orientací. S nikým sexuálně nežije. Chtěl by vstoupit do řádu. Jeho zpovědník mu ovšem řekl, že o této svojí "dispozici" MUSÍ říci představenému. Absolutně mu prý nedal najevo nějakou podporu, povzbuzení nebo radost z jeho rozhodnutí.
1. Může člověk s takovouto orientací vstoupit do řádu?
2. MUSÍ o tom říci představenému? Zavání mi to nemilosrdenstvím a "stigmatizací" až za hrob.
Jde o mého kamaráda, trápí ho to a vyčítá si svoji upřímnost ke zpovědníkovi. Kdyby se mu se svou orientací nesvěřil, že by bylo vše jinak. Láká ho najít si jiného zpovědníka a zamlčet mu svůj problém.
Díky.

844.
Datum zveřejnění: 4.5.2005
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4809
Otázka:
Potřebovala bych vědět, jak slovo KŘESŤANSTVÍ vzniklo. Mohli byste mi poradit?

845.
Datum zveřejnění: 8.7.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4807
Otázka:
Dobrý den, mám otázku: "Z jakého důvodu jsou důležité funkce v církvi zastoupeny muži?"Děkuji

846.
Datum zveřejnění: 8.10.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4806
Otázka:
Dobrý den,
jsme věřící rodina, které není lhostejný vztah k přírodě, stav životního prostředí a ekologické otázky vůbec. Chtěli bychom se proto zeptat, jaký je vztah církve k ekologické problematice. Máme totiž dojem, že církev se v této oblasti nikterak neprojevuje. Bůh ustanovil člověka hospodářem na svém díle a nikomu, natožpak církvi, by asi nemělo být lhostejné, že člověk svým konáním toto Boží dílo nenávratně ničí. Nebo se v otázce postoje církve mýlíme?

847.
Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4805
Otázka:
Hledám skupinku mladých nadšenců, kteří letos o prázdninách pojedou do La Salette, Lourdes, nebo na jiná poutní místa v Evropě. Chtela bych se k vám připojit. Děkuji Katka, e-mail: kzb@post.cz

848.
Datum zveřejnění: 27.2.2007
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 4803
Otázka:
Chci se zeptat, zda byl někdy v historii zvolen za papeže muž, který nebyl před tím ani knězem; pokud ano, jak k tomu došlo? A je v dnešní době někdo takový, či nějaký kněz popř. biskup, o kom by se dalo říci, že by mohl být papežem ačkoliv není kardinál?

849.
Datum zveřejnění: 19.6.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4801
Otázka:
Ráda bych se dozvěděla, jaký je oficiální názor Katolické církve (a kde ho najdu) na důvod vykoupení, proč vlastně Pán Ježíš Kristus zemřel. Dočetla jsem se, že existují různé filozofické doktríny: objektivní (Kristus zemřel proto, aby učinil zadost Boží spravedlnosti a abychom se stali pro Boha přijatelnými.), subjektivní (Kristus přišel a zemřel spíše proto, aby změnil nás než Boží postoj k nám) a klasická (vítězství nad zlými silami světa). Já osobně zastávám názor, že se tyto důvody doplňují a že všechny jsou pravdivé. A myslím si, že pokud bychom některý z nich označili za zbytečný (zvl. objektivní), pak by to mohlo vést k herezi.
Jak mám odpovědět člověku, který vůbec neuznává objektivní pohled na vykoupení a říká, že Pán Ježíš nemusel zemřít, kdyby se k němu lidé tenkrát zachovali jinak, a že šel na smrt hlavně z toho důvodu, aby lidi vyprovokoval (jako proroci)?
Prosím též o doporučení nějaké literatury. Děkuji.


850.
Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4799
Otázka:
Pročítal jsem zpovědní zrcadlo ve starém kancionálu (mám za to, že z padesátých let). Hned u prvního přikázání byla uvedena otázka, zda jsem navštěvoval bohoslužby jinověrců a zda jsem se s nimi stýkal. V novějších zpovědních zrcadlech už toto není. Znamená to, že navštěvování bohoslužeb jiných církví a setkávání se s nimi bylo dříve hřích a teď už není? Kdo určuje, co hřích je a co není? Je Boží zákon proměnlivý? Tj. něco je hříchem jen po nějakou dobu a pak už zase ne? Pokud vím, dnes jsou taková setkání schvalována, podporována (viz ekumumenické hnutí), ba přímo iniciována představiteli katolické církve.

851.
Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4797
Otázka:
Mám dotaz na závažnost hríchu spáchaných pod vlivem alkoholu. Vím,že clovek,který se opije,se proviní proti 5.prikázání,ale co když pod vlivem alkoholu spáchá hrích napr. proti 6.prikázání? Jak se na takové hríchy pohlíží a co když si je nekdo tímto zpusobem ospravedlnuje?Dekuji.

852.
Datum zveřejnění: 26.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4791
Otázka:
Slyšel jsem z úst známého teologa výrok: "Teolog je profesionální pochybovač". V katechizmu jsem si našel odstavec 2088, kde se pochybnosti hovoří jako o hříchu.Rozdělení pochybnosti jak je rozdělena v katechizmu nerozumim. Je pochybnost hřích? Je tato tefinice teologa správná?

853.
Datum zveřejnění: 12.9.2001
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4790
Otázka:
V poslední dobe jsem se zacal seznamovat se Starým zákonem. Mimo jiného by mne zajímala otázka proroku. Jaký je na ne správný a reálný dnešní pohled, jak se vytvárely tyto osobnosti a jaký byl jejich skutecný vliv? Dále by mne zajímalo, zda existují jednotlivé knihy Starého zákona s uvedením alespon strucných vysvetlivek. prosil bych uvést nekteré tituly a bližší údaje. Dekuji predem za odpoved.

854.
Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 4789
Otázka:
Krome soboty, na ktere mi vadilo, ze je nahrazena dnem svatecnim, me v desateru nenechava klidnym zacatek a konec. Tak jak ho tradicne Rimsko-katolicka Cirkev uci zni takto:
1.V jednoho Boha věřiti budeš.
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.
3. Pomni, abys den sváteční světil.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi.
5. Nezabiješ.
6. Nesesmilníš.
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectí proti bližnímu svému.
9. Nepožádáš manželky bližňího svého,
10. aniž požádáš statků jeho.

Nerozumim tomu proc kdyz srovnam posledni 2 prikazani s Ex 20: `Nepožádáš domu bližního svého, aniž požádáš manželky bližního svého,ani služebníka jeho, ani děvky jeho, ani vola jeho, ani osla jeho, ani cožkoli [jest] bližního tvého.`, tak se to jevi jako jedine prikazani, nehlede na to, ze to rozdeleni na dve vyse uvedene se nezda byt ani za sebou jdouci v biblickem textu (oddeleni statku - 10. prikazani od domu - zacatek textu v Exodu, a nebo naopak oddeleni manzelky - 9. prikazani od ostatnich lidi v jeho domacnosti - sluzebnictva atp.).
Z toho samozrejme vyplyva otazka, jestli je naopak spravne sloucit `Nebudeš míti bohů jiných přede mnou.Neučiníš sobě rytiny, ani jakého podobenství [těch věcí] , kteréž jsou na nebi svrchu, ani [těch] , kteréž na zemi dole, ani [těch] , kteréž u vodách pod zemí.` do jednoho prikazani, kdyz se naopak v textu zda, ze jde o prikazani dve.

Neni mozne, ze zpusob vyse uvedeneho tradicniho desatera dusledkem problemu, ktere mela Rimsko-katolicka Cirkev v minulosti s tim, jestli dovolit obrazy v Bohosluzbe nebo ne? (a pak by to bylo samozrejme ucelovym rozdelenim, ktere by velmi zle nakladalo s Bozim slovem)

855.
Datum zveřejnění: 17.4.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4788
Otázka:
Tento dotaz (nebo spíše návrh) není nijak zameren proti P. Šikulovi (naopak, jeho odpovidí si hluboce vážím), ale nemohl by na otázky odpovídat také jiný knez ?
Já vím, že kneží jsou velmi zaneprázdnení ale sám pan Šikula ríká že aktivita na vstupu je mnohonásobne vyšší než na výstupu a tímto by se mu snad trochu ulevilo a dotazy by byly zodpovídány rychleji :))

856.
Datum zveřejnění: 28.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4784
Otázka:
Prosila bych o priblížení života jáhnu a vše, co je s tím spojené, a jakou roli má v živote jáhna jeho žena. Dekuji.

857.
Datum zveřejnění: 14.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4782
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.

858.
Datum zveřejnění: 17.12.2002
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4782
Otázka:
Dobre odpoledne, rada bych se dovedela, odkud vychazi pribeh o padu andela Lucifera, o jeho vzpoure proti Bohu. V Bibli se mi o tom nepodarilo nic konkretniho najit. Dekuji.

859.
Datum zveřejnění: 10.12.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4779
Otázka:
Chtel bych se zeptat na vyraz "roraty". Ma to singular? Z jakeho jazyka to pochazi a jaky je vyznam tohoto slova?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   841-860  880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář