katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
400.
Datum zveřejnění: 13.6.2005
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5971
Otázka:
Zdravím Katolíka! Chtěla bych se Vás zeptat (pokud možno více lidí z Vašeho týmu)na 2 otázky:
1. zda jste sledovali (sledujete) pořad Superstar na Nově
2. jaký máte na názor na tento pořad?
P.S.pokud je to možné zveřejněte také anketu,kolik lidí,kteří navštěvují Katolíka,sledovali tento pořad.
Děkuji za odpověd. Ajka

401.
Datum zveřejnění: 25.5.2005
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet shlédnutí: 5970
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na problém oddělení stvořitele od stvořeného. V hodině filosofie se učíme, že Bůh stvořil svět a víc už do něj nezasahuje. Je naprosto oddělen a nemá možnost do dění nijak zasahovat a ani člověk nemůže Boha „potkat“, spojit se s ním, naslouchat mu atd. Doslova mezi Bohem a světem je neprostupitelná mezera.
Pokud by to tak bylo, proč se modlíme, proč jsou při mši přímluvy, jak to, že se Hospodin zjevil v hořícím keři, když nemá možnost kontaktu se světem? Profesorka takto vykládá středověk (Augustin, Boetius, Akvinský) a mně připadá, že tu něco uniká.

402.
Datum zveřejnění: 22.4.2005
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Počet shlédnutí: 5953
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda nedělní povinnost se vztahuje i na případy, kdy přijdu do kostela a až tam zjistím, že mše je spojena s koncertem - například Mozartovým Requiem. Mše pak trvá o cca hodinu déle. Když začne hrát hudba, kněz i věřící znehybní jak na zastaveném filmu a dynamika obřadu je zcela narušena. Nemluvím o případech, kdy je projev amatérský a nedá se poslouchat.
Předem děkuji za odpověď.


403.
Datum zveřejnění: 12.8.2002
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5950
Otázka:
Jsem velkym sympatizatem katolicke cirkve a pred nedavnou dobou jsem se zucastnil setkani krestanske skupinky, ktera byla dosti skepticka vuci katolicke cirkvi.
Napr. neuznavaji katolickou cirkev kvuli papezi, ze pry je nazyvan svatym Otcem (Hlavou cirkve,Kristuv namestek...) atd. oduvodnuji to tim ,ze Otec je jen jeden a to je Buh a zadnemu cloveku neprislusi se nazyvat Otcem ,atd...
Dale ze kataloci prehnane uctivaji Pannu Marii; pry Jezis k Panne Marii velkou uctu nechoval(Marek 3:31 "Podivej se, tva Matka a tvoji bratri jsou venku a hledaji te" On jim vsak odpovedel:"Kdo je ma Matka a moji bratri?"........)
Pry se ma modlit(nebo prosit) k Bohu ne k cloveku(Panna Marie,svati...) atd.

Jak jim mam pri dalsim podobnem setkani odporovat?
Diky za Vasi odpoved.
Preji pekny den.

404.
Datum zveřejnění: 25.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5943
Otázka:
Dobrý den, jako dítě jsem byl pokřtěn v katolickém kostele. Ačkoliv mí rodiče dělali vše proto, abych vyrůstal ve víře, přesto jsem se po dlouhou dobu - počínaje ukončením náboženství na základní škole a biřmování až po konec vysoké školy - od Boha spíše vzdaloval - ne moc, ale vzdaloval. Až poslední dobou jsem uslyšel Boží hlas a začal poznávat krásu poselství, které nám Bůh zanechal prostřednictvím Bible a všeho stvoření. Tehdy jsem pocítil a stále cítím Boží přítomnost. Chci se Vás zeptat, zda je možné určitým způsobem obnovit můj křestní slib. Ne že bych si nevážil toho, že už jsem jednou pokřtěn byl - to ne. Pouze jsem byl pokřtěn v době, kdy jsem ještě nevěřil - jako malé dítě. Jen mám po tom, co jsem uvěřil v Boha a Ježíšovo evangelium, velikou touhu být také pokřtěn. Stále přemýšlím nad Ježíšovými slovy 'Kdo uvěří a bude pokřtěn...'. Nezlobte se, pokud Vám připadá, že lpím spíše nad literou než nad duchem této věty, ale nemůžu k tomu být přece lhostejný. Prosím Vás tedy srdečně o vyjádření k tomu, zda existuje nějaká možnost obnovy křestu. Děkuji Bůh Vám žehnej

405.
Datum zveřejnění: 23.10.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5937
Otázka:
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu (pravděpodobně spadá do oblasti psychologie). Jak hluboce pravdivě lze brát vysvětlení jednoho z partnerů při rozchodu, že mám takovou a takovou povahu a že se naše povahy nedoplňují? Existuje z pohledu psychologie nějaká šablona, která jasně a jednoznačně říká, že spolu za žádných okolností nemohou žít např. dva melancholici, nebo jiné konkrétní kombinace povah? Nebo jde spíše o jiné problémy (špatná komunikace, nechtít toho druhého chápat,...), které se dají pod toto zdůvodnění schovat?

406.
Datum zveřejnění: 18.5.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5936
Otázka:
Zajimalo by mne, zda se mohu jako katolik zucastnit jine nez katolicke bohosluzby. Dekuji

407.
Datum zveřejnění: 21.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5936
Otázka:
Laudetur J.C.
1.Nemohu uverit, ze celibat je i dnes vhodny pro soucasne kneze.
2. Rovnez nemohu uverit, ze by sex byl dar nejvyse dokonaleho a lidi milujiciho (Buh je laska)Boha.
Dekuji za laskavou odpoved.

408.
Datum zveřejnění: 11.6.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5934
Otázka:
Trápí mě jeden úryvek z Písma – Zj 13,17–18: „aby nemohl nakupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslici jejího jména. To je třeba pochopit: kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest.“ Tento úryvek mi připominá dnešní dobu – všude na internetu chtějí náš mail, matematické označení WWW je 666, a WWW je označení většinou člověka nebo nějaké organizace nebo firmy. Zajimá mě váš názor. Je mi většinou z toho blbě a po nocích a večerech o tom uvažuji.

409.
Datum zveřejnění: 28.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5932
Otázka:
Nedávno zde byl uveden dotaz ohledně asistence u potratů. Mám další spornou otázku. Jsem též zdravotní sestra a pracuji na oddělení, kde se houfně setkávám s rakovinou a lidé tu na ni umírají a jelikož je to někdy dosti bolestivé onemocnění, musím jim aplikovat Morphin, provádím eutanázii, když o ni na něj postupně umírají? / kromě svého základního onemocnění/

410.
Datum zveřejnění: 25.6.2001
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5928
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli člověk odpadlý od víry (však pokřtěný katolík), může mít pohřební obřad v katolickém kostele. Předem děkuji za odpověď.

411.
Datum zveřejnění: 26.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5915
Otázka:
Pierre Teilhard de Chardin prinesl nový pohled na evoluci. Pokusil se spojit evoluci s krestanstvím. Rád bych vedel, zda Církev uznává jeho názory. Dekuji.

412.
Datum zveřejnění: 16.1.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5910
Otázka:
Je nějak právně ošetřeno zpovědní tajemství? Tedy, pokud se zpovědník při svátosti smíření dozví o trestném činu, nebo má na něj podezření, je povinen jej nahlásit? Vím, že v případě lékařského tajemství tato povinnost zústává.

Děkuju za odpověď.


413.
Datum zveřejnění: 30.6.2005
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 5910
Otázka:
Ráda bych se zeptala, zda katolická církev někdy uvažovala o blahořečení Milady Horákové. Děkuji za odpověď a za krásné stránky!

414.
Datum zveřejnění: 13.10.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet shlédnutí: 5909
Otázka:
Nedávno jsem četl rozhovor s paní Jiřinou Jiráskovou, kterou mám jako herečku moc rád. Jedna věta mě ovšem silně zarazila. Nevím zda bude citace přesná, ale ...."co nechápu na víře je, že člověk , který je celý život slušný nemá zdaleka takovou cenu jako ten, který je křivák a na konci života řekne sorry". Jaký na to máte názor vy?

415.
Datum zveřejnění: 11.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5899
Otázka:
Nedávno mi jedna žena tvrdila, že v Bibli nikde není zmínka o manželství s jednou ženou a že v době Ježíšově byla běžná bigamie. V Novém zákoně o tom nikde není ani zmínky, což prý mnohoženství nevylučuje. Manželství s jednou ženou je prý výmysl církve. Dále tvrdila, že katolická církev je moc přísná a že by měla povolovat rozvod v případě nevěry. I Abrahám měl více žen, přesto za smilstvo byl trest ukamenováním. Tyto názory mě překvapily, tak bych se ráda nechala poučit, jak to dříve s tím manželstvím vlastně bylo.
Děkuji

416.
Datum zveřejnění: 5.12.2006
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5894
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na problematiku "odpuštění".
V bibli jsem četla,že pokud člověk není schopen odpustit křivdu,jeho srdce se nemůže zcela otevřít Bohu.Tudíž se duševně neuzdraví.Je to tak zásadní skutečnost?Já tento problém mám.I když se nijak nemstím,neproklínám,nestýkáme se,stačí o něm zmínka a hned se naštvu. Bohužel nelze toho jedince vymazat z mého života(rodina).Prosím o radu.Děkuji.


417.
Datum zveřejnění: 10.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5893
Otázka:
Dobry den! V diskusi s nevericim kamaradem jsem nedokazala odpovedet na nasledujici otazky:
- Co si mysli cirkev o klonovani zvirat?
- Proc cirkev zakazuje ruzne formy antikoncepce krome PPR a kde se k tomu uvadi v Pismu odkaz.
Prosim o odpovezeni meho dotazu, za nejz predem dekuji.

418.
Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5888
Otázka:
Chtěla bych vědět, jestli je k uzavření církevního manželství potřebná zamilovanost. Moje kamarádka má přítele, kterého si chce vzít. Svěřila se mi, že ho má ráda a je jí s ním dobře, ale že do něho nikdy nebyla zamilovaná. I já jsem slyšela od mnoha manželů, že většinou na začátku jejich vztahu mezi nimi existovala vášnivá zamilovanost, ale po čase se začala ztrácet a někde vymizela dokonce úplně. Ale přitom pravá láska zůstala. Není ale to manželství pak o něco ochuzené? Děkuji za odpověď.

419.
Datum zveřejnění: 21.6.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 5886
Otázka:
Chtěl bych se zeptat- jestliže je možné, aby katolík a ateista měli svatbu v katolickém kostele (a to je pokud vím pro katolíka nutné) jak zní manželský slib? Ateista přeci nemůže s čistým svědomím říct: ...k tomu mi dopomáhej Bůh, Amen. Děkuji

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   401-420  440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář