katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
40.
Datum zveřejnění: 13.10.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 14329
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, člověk zhřeší, např. pohlavním stykem s jinou osobou, pak toho lituje a jde k sv. zpovědi, tak se vyzpovída a jsou mu hříchy odpuště... Jen mi to přijde strašně nějak lehké, člověk si může hřešit kolik chce a pak se ztoho vyzpovída a hříchy jsou odpuštěny... to už opravdu nás po smrti za ty hříchy nic nečeká??

41.
Datum zveřejnění: 19.4.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 14240
Otázka:
Prosim, muzete mi rici, co znamena "SJ" za jmenem? Napr. P. Jan Honzik, SJ. Dekuji.

42.
Datum zveřejnění: 4.11.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 13819
Otázka:
Toto je reakce na pojednání pana Voltěcha Protivínského:

http://www.katolik.cz/otazky/otx.asp?ot=693

Vážený pane Vojtěchu Protivínský,

vaše pojednání o masturbaci, interpretace masturbace z pohledu křesťanské ideologie a zejména vymezení místa pro masturbaci v našem životě je pro mě pochopitelné. Ani jedinkrát, když jsem si četl vaše pojednání, jsem se nepřistihl, že bych se jemu divil. Nicméně, toto je pohled křesťana, není to ani pohled správný, ani nesprávný. Není jediný a zároveň ne poslední. Jediné, co se o něm dá říci je, že je. Je mezi všemi ostatními pohledy na masturbaci, pohledy psychologů, sexuologů, obyčejných lidí, kteří, dejme tomu, zcela samozřejmě onanují a necítí se při tom ani provinile, ani nepatřičně, ani hříšně.

Pohled křesťana Vojtěcha Protivínského je zcela pochopitelně jiný než pohled sexuologa Radima Uzla. Já se proto zeptám právě Vás, jak se stavíte k pohledu již zmíněného sexuologa, který o onanii v jedné ze svých knih mimo jiné, říká:

"Onanie je zcela běžná, naprosto normální sexuální aktivita, která v určitých fázích a vývojových etapách lidského jedince má charakter jediné a nejdůležitější pohlavní činnosti."

(Mýty a pověry v sexu)

Toto samozřejmě není jen pohled Radima Uzla, je to pohled dnešních sexuologů a psychologů.

Jistěže onanie svého druhu může za jistých okolností odstranit ze sexuality onen specificky lidský prvek - partnerský vztah. Je to zřejmě ale jediná námitka proti onanii, která může být brána vážně. Pokud ovšem budeme nazírat na masturbaci prizmatem srovnání s partnerským sexem (ať již jde o sex heterosexuálních či homosexuálních partnerů), potom se dopouštíme velké chyby. Onanie je povětšinou náhradním řešením, které umožňuje člověku v jistých údobích, někdy i po celý život, vyrovnat se s nadmírou sexuální touhy, která nemůže být jinak ventilována a může tak velmi negativně působit na lidskou psychiku. Je dokázáno z klinické praxe nesčetného množství psychologů a psychoanalytiků, že omezování této praktiky, její násilné potlačování (ať již u dětí či u dospělých), přispívá velkou měrou velmi často ke vzniku těžce léčitelných a povětšinou zanedbávaných neuróz, které působí velmi negativně na kvalitu lidského života.

Tedy na prvním místě jistě stojí partnerství, láska dvou lidí (dvou žen, dvou mužů, ženy a muže), pravá láska, která začíná v lásce ke člověku, který nenaplňuje naše cíle, je chtěním dobra a růstu a všeobecného prospěchu milovaného člověka, nezná instrumentálního chování. Na prvním místě tedy jistě stojí partnerský sex. Masturbace bude asi pro většinu zdravých lidí opravdu jen náhradním a dočasným řešením. Není třeba se toho obávat.

Jaký je váš názor na tuto interpretaci, na toto vymezení místa pro onanii v našem životě?

Děkuji za odpověď a přeji krásný den.


43.
Datum zveřejnění: 27.1.2005
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 13813
Otázka:
Vážená redakce,
prosím o uveřejnění a zodpovězení mého dotazu ohledně věci, která jistě bude zajímat i jiné čtenáře:

V poslední době je u nás populární americký kněz Richard Rohr, který zde letos vedl jakési iniciační rituály pro muže. Ti prý při nich měli nevysvětlitelné vnitřní zážitky. P. Rohr také údajně praktikuje tzv eneagram. což má být něco podobného jako horoskop. Zajímalo by mne, jak mám poznat, že se zde nejedná o nějaké formy gnosticismu a okultismu.

44.
Datum zveřejnění: 30.4.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 13751
Otázka:
Nedávno mě kamarádka zaskočila názorem, že neexistuje očistec. Mluvila prý s "lidmi", kteří se zabývají Biblí a ti trvdí, že nikde v Bibli nenajdeme nic o očistci. Nesouhlasím s ní, ale ani jí to nedokážu nijak vyvrátit. Chtěla bych proto poprosit o radu Vás. Předem děkuji za odpověď.

45.
Datum zveřejnění: 15.4.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 13683
Otázka:
Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit alespoň o krátký komentář k mému problému a nebo o odkaz na dostupnou literaturu či odkaz na internetu. Chcete-li můžete otázku i odpověď zveřejnit na internetu. Můj problém se týká svátosti smíření. Mám pocit, že se nezpovídám správně. Vlastně ani nevím, jak se mám zpovídat. Vezmu-li u úvahu například délku zpovědi. Většina lidí stráví ve zpovědnici v průmeru tak kolem 10 minut. Já jsem vždy "hotov" za 3-4 minuty. Rozhodně to není tím, že bych málo hříšný. Dále jsem se setkal se spoustou téměř shodných svědectví ve kterých lidé říkají, jak moc je tato svátost posiluje. Já bych to tak asi formulovat nemohl. Nevím, kde je chyba a prosím o pomoc. Za odpověď děkuji.

46.
Datum zveřejnění: 8.10.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 13519
Otázka:
Jak mám uskutečnit generální zpověď a kdy? Mám vyznávat hříchy, které jsem již vyznával? Když jsem dříve provedl jakýsi skutek, který byl špatný, ale poznání, že to byl hřích jsem obdržel až nyní; mám to vyznávat v generální zpovědi? Neboli: co mám vyznat v generální zpovědi. Slyšel jsem názor dvou kněží a každý říkal něci jiného. Jeden z nich generální zpověď nepovažuje za důležitou.Děkuji za odpověď.


47.
Datum zveřejnění: 18.11.2009
Rubrika: Biblistika, Duchovní život, Církevní právo
Počet shlédnutí: 13437
Otázka:
Za přímou účast na potratu je katolík exkomunikován. Trest exkomunikace může sejmout biskup nebo penitenciář. Můj dotaz: Jak je tomu v případě, že ten exkomunikovaný člověk je na smrtelné posteli a je zaopatřen knězem, který se naskytne? Je to zaopatření (hlavně generální absoluce a plnomocné odpustky udělené při něm) platné? Moc děkuji za odpověď.

48.
Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Duchovní život
Počet shlédnutí: 13350
Otázka:
Ráda bych svůj život zasvětila Bohu, ale nevím jak postupovat. Už od dětství jsem toužila být jeptiškou, ale rodiče mi to nedovolili. Jsou ateisté a pro jistotu mě ani nepokřtili, prý až budu dospělá, ať si mohu svobodně vybrat, čemu chci věřit. Tak teď jsem už dospělá, už jsem si vybrala, že chci být katolička a chodím na doučování ke křtu. Rodiče se mi smějí a považují mě za blázna. S panem farářem jsem ještě o tom, že chci být jeptiška, nemluvila, nenašla jsem odvahu. Potřebovala bych poradit co a jak, protože jsem slyšela, že než je člověk do nějakého řádu přijatý, že to trvá i několik let. Nedalo by se to nějak urychlit? A pak bych chtěla vědět, co musím ještě všechno absolvovat, abych se mohla stát jeptiškou, a kde bych sehnala nějaké další informace. Za odpověď předem děkuji.

49.
Datum zveřejnění: 8.12.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 13293
Otázka:
Dobrý den, přečetl jsem si některé knihy P. Josemaríi Escrivá de Balaguery, knihu Vitora Messoriho Opus Dei, díval jsem se i na internetové stránky Opus Dei, ale popravdě řečeno vůbec netuším, co je hlavním posláním této prelatury? Rozumějte, tak nějak konkrétní činnost.

50.
Datum zveřejnění: 28.1.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 13173
Otázka:
Já bych se chtěl zeptat co se u zpovedi odpouští, jesli taky ty posmrtné tresty. Děkuji.

51.
Datum zveřejnění: 11.10.2006
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 13145
Otázka:
Přeji požehnaný den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s rozdělením hříchů a jestli je nějaký hřích, který by nám Bůh neodpustil. Co je to časný trest atd.
Děkuji za odpověď

52.
Datum zveřejnění: 29.10.2004
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Ostatní
Počet shlédnutí: 12952
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.

53.
Datum zveřejnění: 18.1.2005
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 12932
Otázka:
Četla jsem na Vašich stránkách texty ke slavnosti Všech svatých…
Už jsem mnohokrát přemýšlela o odpustcích, každoročně se k tomu vracím a stejně mi to není moc jasné.
Nevím
– proč jsou stanovené právě tyto dny pro získání odpustků, je to jenom vodítko pro lidi, aby si vzpomněli na zemřelé, nebo je to jinak dané.
– proč jsou stanovené právě modlitby Otče náš a Zdrávas; ty modlitby samotné jsou přece o něčem jiném (tomuhle nerozumím nejen ve spojení s odpustky: Pomodlit se Otče náš za…).
– kde se odpustky vlasně vzaly, jak víme, že můžeme nějakému zemřelému pomoct, je nějaký odkaz v Bibli.
– kde v Bibli najdu něco o výše zmiňovaném očistění a z toho i o očistci; na základě čeho můžeme tvrdit, že vlastně vůbec existuje.

54.
Datum zveřejnění: 17.12.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 12831
Otázka:
Je to rok co jsem chodila na katechismus, a byla jsem pokřtěna; můj přítel, křesťan už od narození, chce mít svatbu v kostele a požádal mě o ruku a svatbu bychom chtěli příští rok. Je nějaký problém s tím, že jsem byla pokřtěna až teď?

55.
Datum zveřejnění: 20.2.2009
Rubrika: Duchovní život, Církevní právo
Počet shlédnutí: 12735
Otázka:
Nemám příliš jasno v otázkách pátečního postu, i názory kněží se různí. Nezdá se mi zcela vhodné zakazovat tříletému dítěti každý pátek nejíst maso. Jak je to tedy s pátečním půstem od masa, kdo jej musí dodržovat (a tím nemyslím Velký pátek)?

56.
Datum zveřejnění: 22.10.2009
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 12675
Otázka:
Kdy už konečně přestanete lidem lhát? Víra a bůh jsou vymyšlené nesmysly.

57.
Datum zveřejnění: 17.5.2005
Rubrika: Věrouka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 12566
Otázka:
Dobrý den, při studiu Bible - části nazvané Nový zákon,jsem narazil na Ježíšova slova-nevím zda je odcituji přesně-muž smí ženu propusti dáli ji lístek pouze z důvodu cizoložství-pokud chápu dobře smysl slov jednalo by se o možnost kdyby Ježíš připouštel rozluku manželství v tomto přesném vymezení tj.rozluka manželství pro cizoložství.

58.
Datum zveřejnění: 24.9.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 12463
Otázka:
Přátelé, marně pátrám v dostupných pramenech po bližším vysvětlení hříchu. Pouze Ottova encyklopedie obecných vědomostí uvádí k heslu hřích následující: Hřích je rozvážné přestoupení zákona božího. mravouka katol. rozeznává: 1. h. dědičný, též prvotný zvaný, kterého se první rodičové naši v ráji dopustili a který jsme po nich zdědili, a 2. h. skutečný, kterého se potomci Adamovi sami dobrovolně dopouštíme. H. je těžký, odvrací-li se jím hříšník úplně od Boha a zbavuje věčné blaženosti v nebesích, jinak je lehký. Skutečné hříchy jsou buď hlavní (7), nebo proti Duchu sv. (6), nebo do nebe volající (4), nebo cizí (9). Bohužel, nikde nejsem schopen zjistit, které konkretní činnosti človeka spadají pod jednotlivá, výše uvedené ustanovení. Možná se Vám bude můj dotaz zdát triviální, ale přeci jenom, proč neudělat něco pro znovunalezení mravních mantinelů. A když už mně věnujete pozornost, mám jěště jeden dotaz. Podle jakých kriterií se zasvěcují chrámy jednotlivým patronům a kdo o tom rozhoduje. Děkuji

59.
Datum zveřejnění: 10.6.2008
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 12461
Otázka:
V tisku jsem zaregistrovala pro mě zcela novou informaci, že byl po speciálním povolení Svatého Otce vysvěcen v ČR první ženatý muž. Jistě se jedná o mimořádnou skutečnost. Chci se zeptat, co to znamená „podmínečné“ vysvěcení a zda tento kněz nadále plně žije v i manželství nebo se po domluvě a se souhlasem manželky rozhodl pro celibát.

20   40   41-60  80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář