katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
20.
Datum zveřejnění: 11.6.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 19659
Otázka:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je "přípustné", aby se lidé, kteří spolu chodí, líbali. Děkuji moc za odpověď

21.
Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 18875
Otázka:
Přeji hezký den.

Nedávno jsem se dočetl o tom, že existuje rozdíl mezi způsobem, jakým "se křižují" katolíci a pravoslaví, a že se "pokřižování se"
i v daných církvích jinak interpretuje. Mohl bych požádat o informaci nebo odkaz, který by mi danou věc osvětlil? Případně alespoň popis a interpretaci římsko-katolického způsobu?(Prosím,v případě odpovědi mi to popište jako člověku, který se nikdy nekřižoval.)
Díky moc, uznáte-li mě hodna námahy.

M.

22.
Datum zveřejnění: 20.5.2008
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 18605
Otázka:
Chvála Kristu,
prosím Vás o fundovaný názor, popř. přímo vyjádření odpovědných míst katolické církve, na časopis Milujte se! a názory v něm prezentované. Přiznám se, že po důkladném pročtení několika jeho čísel, jsem byl skoro zděšen obsahy krátkých statí prezentovaných jako „svědectví“. Výpověď mladíka, kterého půst a modlitba vyléčily (!) z homosexuality nebo svědectví ženy-matky tvrdící, že ji Bůh potrestal bezbožnými a morálně zkaženými dětmi za to, že ještě před svatbou sexuálně žila se svým manželem (a nebo spíš nezvládla jejich výchovu?) atd. Tohle snad ani nemůže být myšleno vážně! Podobně za nevhodné, ne-li přímo nechutné, považuji zaměňování výrazu přítelkyně a konkubína nebo všudypřítomné „strašení“ démony, exorcismem a propadnutím peklu! Protože (nejen) mně byl tento časopis doporučen vedoucím našeho laického společenství mládeže, zajímá mě oficiální postoj římskokatol. církve k jeho obsahu. Je Milujte se! církevně schváleno a je tedy vyjádřením závazných postojů a morálních apelů církve nebo se jedná jen o svéráznou, okrajovou iniciativu skupinky radikálních polských duchovních a podobně laděných laiků?
Osobně se přimlouvám, aby se oficiální místa rozhodně a jednoznačně vyjádřila k tomuto tématu ve smyslu, zda Milujte se! ano či ne a samozřejmě proč (například v respektovaném Katolickém týdeníku). Předem děkuji za Váš čas a odpověď.

23.
Datum zveřejnění: 12.5.2006
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 18117
Otázka:
Zde přinášíme několik souhrných informací související s jáhenskou službou.

24.
Datum zveřejnění: 10.2.2006
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 17782
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na povinnou účast na mších svatých o svátcích, které nepřipadají na neděli a přesto by se jich měl katolík zúčastnit, aby se nedopustil hříchu. Jsou to tzv. zasvěcené svátky? Které to jsou?

25.
Datum zveřejnění: 10.5.2007
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 17773
Otázka:
Zanedlouho mám přistoupit k svátosti biřmování a chtěl bych se zeptat, podle čeho je nejlepší zvolit biřmovací jméno. Např. podle života daného svatého?

26.
Datum zveřejnění: 9.3.2011
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 17198
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli se eucharistie může přijímat pouze po svaté zpovědi a jestli se může přijmout pouze jednou. Myslím, když jdu v jeden den ke svaté zpovědi, zda mohu přijmout eucharistii pouze v ten den na mši svaté jednou, popřípadě dvakrát, nebo se po jedné zpovědi eucharistie příjmá delší dobu – týden nebo dva týdny.
A ještě bych se chtěla zeptat, proč se na Popeleční středu dává popelec. A je to nějak závislé na tom, jestli člověk bude dodržovat půst??

27.
Datum zveřejnění: 16.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 16948
Otázka:
Laudetur Jesus Christus.
Chtela bych se zeptat, komu presne nalezi tituly Jeho Eminence, Jeho Excelence, Mons. aj. a proc doslo nyni k rozliseni v oslovovani kneze - reholnika (Pater) a kneze (Reverendus Dominus) a jake vsechny tituly se u cirkevnich hodnostaru pouzivaji.
Dekuji za odpoved. Preji krasny den.

28.
Datum zveřejnění: 10.4.2009
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 16830
Otázka:
Zajímal by mne současný oficiální postoj k církve k otázce pohřbívání sebevrahů. Případně lidí s odlišným politickým názorem(komunista). Mé známé se údajně stalo, že jí kněz odmítl pohřbít (dospělého)syna, který spáchal sebevraždu s tím, že v místní vesnické kapli pohřeb nevystrojí a mají ho nechat spálit v okrením městě. Je to postoj církve, nebo názor pana faráře? děkuji

29.
Datum zveřejnění: 22.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 16253
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na věc pro mě dříve jasnou – vztah dvou věřících mladých lidí před svatbou. Mé dívce totiž někdo půjčil knihu od Joshua Harrise – S nikým nechodím a nejsem cvok, která se (dle mého názoru zdánlivě) opírá o Bibli. Hlavní myšlenkou téhle knížky je, že není správné chodit s někým na rande, jestliže nemohu (anebo nechci) tenhle vztah dovést do úspěšného konce – manželství. (S tím souhlasím, i když si nejsem jist, co by na to řekl křesťanský psycholog, kterým nejsem. Nepatří náhodou navazování vztahů tak trochu k pubertě? V dnešní době, abych to mohl myslet vážně, musím mít po škole a trochu jisté zaměstnání, tzn. věk min. 25 let. Nevím, jak by na tom byl člověk po psychologické stránce, kdyby měl mít první rande ve svých pětadvaceti.)
Dál tahle kniha popisuje, jak má vypadat vlastní chození, když už to spolu (můžem) myslet vážně. Mělo by prý být naprosto asexuální (není to náhodou protimluv?). Oblékat se tak, aby to u partnera náhodou nevzbudilo žádostivost (ale co by to mělo být? Kožich?). Dotyky – vyloučeno! Polibek – hrůza!!!
Asi bych se měl dostat k vlastní otázce. Nemá někde církev stanoveno to, co se smí a co se nesmí před manželstvím? Ale v konkrétní podobě? Snažil jsem na tohle téma sehnat další informace z katolické literatury, ale nikde nejsou napsána jasná pravidla.
Já vím, že by bylo asi nejlepší vyřešit tohle se zpovědníkem, ale nevím, na kterého kněze bych se s tímhle obrátit.
A ještě k mé přítelkyni a ke mně:
Nepatříme už do skupiny lehkovážných teenagerů (je nám 23 a 28 let). Chodíme spolu přes rok a až do teď jsme si rozumněli i po této stránce. Nyní je to všechno jinak. Já, když jsme tuhle knižku četl, jsem to považoval za pěknej blábol. Ona jí uvěřila. Když se spolu nyní bavíme, co je dovoleno a co ne, tak se nemůžem shodnout. Když se jí zeptám, jestli cítila výčitky svědomí při polibku, tak mi odpoví, že ne. Ale může prý mít své svědomí otupělé. A mě už teď taky napadá, jestli mé svědomí není taky někde na houbách a jestli ta knížka nakonec přeci jen nemá pravdu.
Chtěl bych ujistit v tom, že je normální, když spolu dva lidi už nějaký čas chodí a myslí to spolu vážně, tak že vzájemné dotyky jsou v pořádku.

PS: Ještě jedna věc. Ta knížka nezasáhla jen mou přítelkyni. Dostala ji od své spolužačky na škole, která ji taky bere smrtelně vážně. Mám pocit, že se tenhle názor v jistých skupinách mladých křesťanů docela šíří. To je další důvod, proč hledám pomoc touhle formou. Protože kdybych měl pravdu, mohli byste nějakou reakci na tuhle knihu uveřejnit i na tomto webu. Usnadnili byste tím situaci některým pochybujícím.

30.
Datum zveřejnění: 16.12.2009
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Duchovní život, Církevní právo
Počet shlédnutí: 16107
Otázka:
Jsem katolík a žiji dlouhodobě v Anglii. Nemám-li možnost chodit na nedělní katolickou bohoslužbu, je brána jako alternativa účast na anglikánské bohoslužbě a svatém přijímání (případně ostatních svátostech)?

31.
Datum zveřejnění: 28.11.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 15970
Otázka:
Jaký smysl mají prvni pátky v měsíci? A je povinná zpověď před prvním pátkem nebo může být jindy s úmyslem, že je ona zpověď za první pátek?

32.
Datum zveřejnění: 24.11.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 15879
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na otázku týkající se partnerství. Mám kamarádku katoličku, která má přítele muslima. Přátelé i rodiče jí ho rozmlouvají, že vztah nemá budoucnost. Oni se však moc milují, cítí k sobě upřímnou a čistou lásku. Kamarádka poznala, že v jeho životě má Bůh stejné místo jako v jejím, že je Bůh pro něj stejně důležitý jako pro ni. VždyťBůh je láska, tak proč by jim měl bránit? Proč by je mělo náboženství rozdělovat? Myslíte si, že mají šanci?

33.
Datum zveřejnění: 18.12.2009
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 15649
Otázka:
Moc by mě zajímalo, zda je třeba držet na Štědrý den půst od masa a půst újmy. Za odpověď moc děkuji.

34.
Datum zveřejnění: 16.3.2010
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 15133
Otázka:
Dobrý den, plánujeme s přítelkyní církevní svatbu v kostele. Jelikož bych chtěl mít za svědka kamaráda, který není pokřtěn, zajímá mne, zdali musí být svědek pokřtěn, nebo ne. Děkuji za odpověď.

35.
Datum zveřejnění: 23.1.2007
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 14946
Otázka:
Dobrý den, již dlouho se zabývám problémem, který se mě jako věřícího člověka velice dotýká. V roce 1994 jsem měla církevní sňatek včetně přijímání, ale s mužem jsme se úředně rozvedli již v roce 1998. Důvody byly vážné. Chtěla bych se nechat církevně rozvést, neboť jsem se v roce 2001 podruhé vdala. Můj současný manžel i já jsme silně věřící, máme tříletého syna, kterého jsme nechali pokřtít, a oba pociťujeme silnou touhu vzít se před Bohem. Napište mi prosím, zda je to možné a za jakých podmínek. Velice Vám děkuji za odpověď.

36.
Datum zveřejnění: 31.3.2008
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 14890
Otázka:
Proč je tak velice důležité a zásadní, zda byla Marie, Ježíšova matka, panna? Proč je vůbec v našem, tedy katolickém náboženství panenství oslavováno, zdůrazňováno a je přikládán mu takový význam? Vždyť je to záležitost velmi „tělesná“, navíc souvisí s láskou, třebaže ne platonickou, ne s něčím negativním. A ještě prosím: Má panictví také takový význam a cenu? Pokud ne, pak proč?

37.
Datum zveřejnění: 1.11.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 14678
Otázka:
1/Chtel bych ziskat podrobne informace o birmovani a o vsem co je s tim spojeno. Taky mam specialni otazku: Ve kterem veku mohu prijat svatost birmovani?
2/Taky bych se chtel zeptat co rict cloveku, ktery tvrdi, ze Buh neni milujici? Rika:"Jak muze byt Buh miluji, kdyz seslal potopu sveta....".
3/Co jsou to plnomocne odpustky? Na co jsou dobre? Jak se daji ziskat? Od kdy a kdo je zavedl?
Dekuji za odpovedi
Vilimek

38.
Datum zveřejnění: 18.2.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 14444
Otázka:
Dobrý den,
je mi 23 a připravuju se na křest. Moc děkuju P. Šikulovi za odpověď 599.
Chtěla bych se zeptat na antikoncepci v manželství: připadá mi, že metoda PPR (jediná dovolená) se neliší od jiných prostředků v jedné věci - v úmyslu rozhodovat o tom, zda se narodí dítě. Žádná metoda přece není 100% spolehlivá, takže buď dítě přijímám, a antikoncepci nepotřebuji, nebo dítě nechci, a vzdám se sexu. Jiný přístup se mi jeví jako polovičatý a pokrytecký.
Druhá věc: je-li sexuální akt tak nedílně spojen s plozením, měla by se žena, jakmile zjistí, že je těhotná, přestat s mužem stýkat?
Děkuji za odpověď

39.
Datum zveřejnění: 4.1.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 14364
Otázka:
Nevím,jestli se už na tuto otázku někdo neptal,ale já jsem ji tady nenašla.Co je to vůbec breviář-vím,říká se modlitba církve.Ale proč se má modlit,co je to za texty,kdy vznikly,...?Děkuji moc za odpověď.

20   21-40  60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář