katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
360.
Datum zveřejnění: 12.5.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6191
Otázka:
Je pro mě nepochopitelné, kolik různých názvů církevní hodnostáři nosí, a prosím o vysvětlení, proč to a co přesně znamenají:
Kanovník, vikář (proč mají na Moravě místo vikáře děkana?), sídelní biskup, titulární biskup, biskupský vikář, generální vikář, farní vikář…
A „čestné tituly“ jako Kaplan Jeho Svatosti, Prelát Jeho Svatosti, Apoštolský Protonotář a další, které jsem na vlastní oči viděla, jsou k čemu? K odlišení od „normálních“ lidí? Označení BRATR nestačí?
Je vůbec normální, říkat někomu Jeho Svatost? Není přece Svatý jen Bůh?

361.
Datum zveřejnění: 3.4.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 6180
Otázka:
zajímalo by me, kdyz holka - katolicka chodi s klukem např evngelikem, jak se diva katolicka cirkev na pripadny snatek. je-li to mozne a za jakych podminek.predem dekuji Dagmar

362.
Datum zveřejnění: 9.9.2001
Rubrika: Církevní právo, Ostatní
Počet shlédnutí: 6179
Otázka:
Rada bych se Vas zeptala, zda, je-li clovek verici krestan - katolik, muze jeho telo byt po jeho smrti zpopelneno.

363.
Datum zveřejnění: 7.4.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6175
Otázka:
Díval jsem se jako pravidelný divák na televizi Noe na přenos z chrámu sv.Petra ve Vatikánu na obřady Zeleného čtvrtku. Je mi 64 let, ale nechápu jak je možné, že ještě v roce 2008 umývá panež nohy kardinálům ve zlatém umyvadle a se zlatým džbánem. Kdy skončí tento triumfalismus? Při této mši sv.se konala sbírka na chudé děti,myslím si, že právě to zlaté umyvadlo a džbán do ní patřily. Děkuji.

364.
Datum zveřejnění: 21.4.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6175
Otázka:
Mám nejasnosti týkající se úcty před svatostánkem. Slyšela jsem, že v těsné blízkosti svatostánku by člověk měl pokleknout. Když v kostele někdo projde kolem svatostánku, poklekne, to je jasné. Ale jak se má člověk (ne ministrant) zachovat, když např. při mši svaté jde k amboně přečíst čtení z Písma Svatého a přitom se ke svatostánku jen přiblíží? (nejde přímo ke svatostánku, ale vstupuje do jeho blízkosti, do prostoru, kde kněz slouží mši, kam by se normálně při mši svaté nedostal). Všimla jsem si, že někteří lidé se při příchodu a i po odchodu od ambony uklánějí, někteří poklekají a jiní jen příjdou a odejdou bez pokleknutí a poklekají jen v té těsné blízkosti svatostánku. Co je ale správné? Jak by se člověk měl zachovat? Snad podle toho, jak to kdo cítí? Nebo je to jinak? Prosím o radu.

365.
Datum zveřejnění: 6.5.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6173
Otázka:
Zdravím celý kolektiv Katolika.
Chtěl bych se předně zeptat, jaký je vztah mezi Denní modlitbou církve (především ranními chválami a nešporami) a "klekáním", tj. modlitbou Anděl Páně (Raduj se, Královno...). Mám na mysli to, zda existují nezávisle vedle sebe, nebo zda Anděl Páně je jakousi náhražkou nešpor pro ty, kdo se nemodlí breviář, nebo jak to vlastně je. S tím souvisí to, zda zvonění ke klekání oznamuje i dobu k modlitbě breviáře (proč se ale potom všichni, včetně rádia Proglas, modlí nešpory po 21. hodině?), nebo zda zde není žádná souvislost.
Za druhé - z předkoncilních kancionálů jsem zjistil, že tam existovalo tzv. Offertorium. Vím, že zůstal zachován Introit, Graduale a Communio (i když se jmenují jinak). Několikrát jsem se totiž zúčastnil mše sv. bez zpěvu mešních písní, kdy kněz recitoval ony 3 antifony. Nikdy jsem však neslyšel antifonu k obětnímu průvodu. Chtěl bych se proto zeptat, zda vůbec ještě aspoň teoreticky existuje .
Za obě odpovědi děkuji.

366.
Datum zveřejnění: 25.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6173
Otázka:
Dobrý den.Chtěla bych Vás požádat o radu. Již delší dobu mám potíže v otázkách zpovědi.Nevím podle čeho bych měla zpytovat své svědomí (při použití zpovědních zrcadel vycházejících z desatera mi dělá velký problém svůj hřích proti Bohu "správně pojmenovat" a tak má zpověď pak často připomíná výčet hříchů v těchto zrcadlech abstraktně uvedených). Vnitřně cítím, že to není "opravdové".Je troufalá myšlenka říci, že někdy opravdu nevím ani z čeho se zpovídat? Je to výraz lidské pýchy, vždyť přece nikdo není bez hříchu? Děkuji za pomoc

367.
Datum zveřejnění: 15.11.2002
Rubrika: Věrouka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6170
Otázka:
Chtěla bych se naučit číst Bibli a nevím jak do toho.Existuje nějaký knižní výklad Písma?Nebo rádce jak číst Písmo a hlavně jak ho chápat?

368.
Datum zveřejnění: 10.7.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6168
Otázka:
Laudetur Jesus Christus!
Mam docela malou otazku. Na nekolika oltarich jsem uz nasla napis ALTARE PRIVILEGIATUM. Zajimalo by me, co to znamena. Z latiny vim, ze "altare" je oltar. Tvar "privilegiatum" nemuzu prelozit. Kdyz vezmu v uvahu, ze by to mohl byt nejaky privilegovany oltar, chtela bych vedet, co to znamena. Dekuji za pomoc.

369.
Datum zveřejnění: 23.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 6164
Otázka:
Dobrý den, jsem svobodný katolík 36 let a rád bych se dozvěděl, jestli v Brně nebo jinde na jižní Moravě existuje společenství nezadaných věřících, které by sdružovalo nezadané ve věku např. 25 - 38 let. Ve větším kolektivu a při společných akcích mají tito lidé přece jenom větší možnost k seznámení než jenom přes inzerát, který může být skutečně během na dlouhou trať. V Čechách prý takovéto společenství existuje. Děkuji.

370.
Datum zveřejnění: 29.7.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6160
Otázka:
Odnášíme si ze svátosti smíření "jenom" rozhřešení nebo i něco navíc?
Už delší dobu přemýšlím nad tím, jak moc brát vážně poučení od zpovědníka v rámci svátosti smíření. Stalo se mi takto, že když jsem se kvůli pochopení okolností jistého hříchu, zmínila o jedné skutečnosti v mém životě, týkající se mé životní cesty, jeden kněz mě povzbudil se slovy, že je v tom viděl výrazné vedení Ducha svatého a ať vytrvám a jiný kněz mě ohledně téhož velmi důrazně varoval, že takto se projevuje ďáblovo působení, mám si dát velký pozor a rozhodně dál nepokračovat a zcela změnit své smýšlení :-))) Snažím se nebrat vážně ani jednoho z nich, i když ten první mě poznal mnohem víc (generální zpověď), ale co s tím?
Když se člověku stane, že je zrovna bez stálého zpovědníka, může mít takto brzy pěkný chaos v hlavě, a než se s někým, kdo o něm nic neví, ve zpovědnici hádat, tak ponaučení odkýve, ale pak se podle něj nezařídí, což asi taky není úplně O.K., ne?

371.
Datum zveřejnění: 30.7.2002
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6152
Otázka:
Je opravdu nutne vykonavat dobrovolna a ulozena zadostiucineni a pokani? Uz se mi nechce...
Dekuji za odpoved

372.
Datum zveřejnění: 2.10.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6138
Otázka:
Problém dlouho nevyslyšené prosby. Když se dívám na historii Církve a vidím v ní svaté, jsou to lidé, kteří byli Bohem bez svých zásluh obdarováni. Bůh si vybírá zcela svobodně ty, kterým se dává poznat nebo které obdarovává. Existují tedy lidé Bohu milí, jeho vyvolení, a ti druzí. Když mě Bůh neslyší, zřejmě nepatřím do skupiny "jeho milých". Nejedná se tady o určité předurčení? Jedněch, které Bůh miluje a zahrnuje je svými dary, a těch druhých na indexu, jejichž víra, snaha a prosba je vlastně zbytečná a marná? Děkuji za odpověď.

373.
Datum zveřejnění: 7.5.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 6132
Otázka:
Dobry den, precetl jsem si odpoved, ktera se tyka predmanzelskeho sexualniho zivota. Rad bych se jeste zeptal na pripad, kdy oba partneri vedi, ze se v budoucnu (za rok a půl) vezmou. Pritom ten z nich, ktery neni verici, by chtel sexualnim zivotem - z lasky - zit i pred svatbou. Mozna by mu mohlo ublizit odmitnuti, protoze v soucasne dobe spolu takto ziji. ? Dekuji. Nashledanou F.

374.
Datum zveřejnění: 29.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 6122
Otázka:
Odpovídá, reaguje se na tomto serveru na vsechny dotazy, nebo pouze na nekteré, které se Vám "hodí"... Jak rozsáhlá je na tomto serveru cenzura... A jak velká je v katolické církvi? Dekuji za odpoved...

375.
Datum zveřejnění: 21.6.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6118
Otázka:
Dobrý den!Zajímalo by mne,jak je to s rozvodem v manželství uzavřeném v kostele.Zda je možné toto manželství anulovat,nebo jinak ukončit.Děkuji za Vaši odpověď.

376.
Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6101
Otázka:
Mám dotaz týkající se tzv. "prvních pátků". U nás v kostele bývá v tyto dny mnohem víc lidí na mši sv., o řadách u zpovědnic ani nemluvě. Přitom nám kněží vysvětlují, že spoléhat na to, že si prvními pátky zasloužíme spásu, je blud.
Ráda bych věděla, jaká je historie vzniku a prožívání prvních pátků a jaký smysl mají pro dnešního křesťana.
Za odpověď děkuji.

377.
Datum zveřejnění: 26.10.2005
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6099
Otázka:
Jsem zdrav.sestra,pracuji 2 roky na onkologii.Jsem katolicka.Chtela bych se zeptat,jak si mam vysvetlit otazku lidskeho utrpeni ve vztahu k Bohu.Casto se setkavam s reakcemi nejen personalu naseho oddeleni-kdyby Buh byl milosrdny nebo kdyby jen existoval,tak by se na to nemohl divat. Proc nechava tak cloveka trpet?Nahlodava mi to viru v Boha,protoze si to neumi vysvetlit.Vidime tady jako sestry az moc bolesti a proto me nekdy napada,jaky bych mela mit pohled na vec.
Dekuji za odpoved Jitka

378.
Datum zveřejnění: 23.4.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 6083
Otázka:
Jiz mnohokrát jsem slyšel, že bůh je všemohoucí. Znamená to, že dokáže úplně všechno? A dokázal by stvořit tak veliký kámen, aby ho sám neunes?

379.
Datum zveřejnění: 16.7.2001
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 6070
Otázka:
Vážený Otče, prosím Vás 1) o krátké vysvětlení, jakými rysy se vyznačuje tajemná "žárlivost Boží" (srov. např. Dt 4,24: "neboť Hospodin, tvůj Bůh, je oheň sžírající, Bůh žárlivě milující.") a čím se odlišuje od hříšné lidské žárlivosti? 2) o sdělení přesného významu slova "satan" (znějícího v českém ekumenickém překladu skutečně dosti tvrdě) v Ježíšově odpovědi na nesprávný Petrův postoj k předpovězenému utrpení Syna člověka (srov. Mk 8,33: "...'Jdi mi z cesty, satane; tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka!'". Velice děkuji za Vaše odpovědi.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   361-380  400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář