katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
1100.
Datum zveřejnění: 7.7.2006
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4354
Otázka:
Chvála Kristu.Chtěla bych se zeptat,kde je v Bibli zmínka o tom,že Marie Magdaléna byla prostitutkou.Slyšela jsem tento názor i v kázání.Děkuji.

1101.
Datum zveřejnění: 16.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4352
Otázka:
Dozvěděl jsem se, že vše,co je v evangeliích, nemusel říct přímo Ježíš, ale je to třeba od první církve. Jak tedy vnímat NZ jako Boží slovo, jaký je skutečně Kristus, když nemusí být všechna slova, činy od něho? Děkuji!

1102.
Datum zveřejnění: 27.5.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4351
Otázka:
Nasledujici otázka je vlastně soubor otázek, které spolu ale úzce souvisí, takže jsem je vložil do jednoho dotazu:

Jedním z častých témat diskuzí mezi věřícími i nevěřícími bývá téma "porušuje Bůh přírodní zákony ?" Bývají na to různé názory, někteří tvrdí, že porušuje, jiní, že ne. Ze strany církve jsem většinou slyšel odpověď ve stylu, že "Bůh ve své velikosti a všemohoucnosti to nějak zařídí a my se s tím nemusíme trápit" (taková odpověď mě ale přirozeně neuspokojuje)

Jiným z častých témat, či spíše námitek vůči náboženství obecně bývá to, že náboženství není logické, že obsahuje logické rozpory (a v důsledku toho mu nevěnují pozornost, shledávají ho na tomto základě jako nepravdivé atd.) Upřímně řečeno i já vidím v křesťanství mnoho rozporů, které mě trápí a zajímají (teď se o nich nebudu rozepisovat, to by bylo na samostatné otázky) Požadavek logičnosti je v dnešní době brán jako jeden z nejzákladnějších a i já ho uznávám. Zde bych si dovolil uvést ještě 2 tvrzení - jednak jsem od jednoho pána slyšel že teprve když člověk i přes tyto rozpory uvěří, pak je to skutečná víra, a od jiného člověka (je to křesťan ne však katolík) zase to (nevím zda si za tím skutečně stál), že v Bohu se sjednocují všechny
protiklady a různosti (snad by se něco takového mělo tvrdit v Kabale, ale nevím), a tím to vlastně zkoušel vysvětlit (v tom případě bych se ale mohl zeptat proč se některé protiklady a různosti sjednocují a jiné ne - nebudu teď uvádět konkrétní příklady, zase by to bylo
na novou otázku)

Tyto témata a námitky a jim podobné nakonec podle mě konvergují k této námitce rovněž zřejmě vůči náboženství obecně : vyčítá se mu, že ve svých vysvětlováních těchto rozporů a věcí vůbec utíká do nadpřirozena, transcendentna, principielní neověřitelnosti. Já to upřímně řečeno takto vnímám také, ale přesto neříkám, že to není oprávněné. Tudíž hlavní a závěrečný dotaz (i když možná není dobře položený a odpověď na něj je možná vcelku zřejmá) zní : jak by křesťanství (mluvme teď konkrétně o něm, jsme na serveru katolik.cz :) tento "útěk" do nadpřirozena (filosoficky) obhájilo jako oprávněný ? Co lze v souvislosti s tímto namítnout proti dnes tak rozšířenému pozitivismu a jeho požadavkům ?

1103.
Datum zveřejnění: 23.6.2006
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4346
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné, aby nepokřtěný člověk dosáhl spasení. děkuji za odpověd

1104.
Datum zveřejnění: 6.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4345
Otázka:
Zajímalo by mne, co jsou tzv. kajícné řády nebo řády kajícníků? Existují ještě dnes? Je nějaký v ČR? Děkuji.

1105.
Datum zveřejnění: 29.4.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 4344
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto věc: V Enchiridionu odpustků jsem se v odstavci P 16, §1 dočetl, že "odpustek spojený s návštěvou určitého kostela nebo kaple nepomíjí, pokud byla budova zničena a do 50 let obnovena na témže místě ..... a jestliže je zachován stejný titul kostela nebo kaple." Myslel jsem si, že po splnění všech předepsaných podmínek může člověk získat odpustek, který mu promíjí dosavadní časné tresty či jejich část. Znamená výše uvedená formulace z Enchiridionu odpustků to, že odpustek je jakou "propůjčenou věcí", která za určitých okolností pozbývá platnost, byť jsem v době jeho získávání splnil všechny uvedené podmínky ?

1106.
Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4342
Otázka:
Můžete mně poslat nějaké informace týkající se sv.Anežky české? Popř.radu,kde je hledat. Děkuji.

1107.
Datum zveřejnění: 22.1.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4341
Otázka:
Chvála Kristu!
Mše svatá je podle učení Církve v prvé řadě Kristova oběť; této skutečnosti se týká můj dotaz. Z kterých mešních úkonů nebo modliteb to vyplývá a které ji vyjadřují. Nebo snad můžeme najít část mše, o níž lze prohlásit, že je nekrvavým zpřítomněním Kalvarské oběti? Dále nerozumím slovům kněze: "Modlete se, aby se má i vaše oběť zalíbila Bohu Otci všemohoucímu." Co je tím myšleno? Mše přeci není naší obětí. Nejde zde o rozdíl obětování darů a Nejsvětější obětí? Prosím Vás o vysvětlení. Mnohokrát děkuji za odpověď.

1108.
Datum zveřejnění: 28.8.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4339
Otázka:
Nevím, zda je dnes vhodná doba otevřít otázku svědomí, snad právě ona však může být „klíčovou otázkou“ naší civilizace. Je vůbec možné dobrat se pravdy o tomto „mechanismu“, který v sobě každý člověk nese? Jde pouze o výchovou daný algoritmus, nebo to může být jakýsi tajemný hlas dobra, který spí v hloubi každého z nás? Je to něco přirozeného, nebo v tom může být i jakýsi tajemný dotek Boha? Je to hlas, s nímž máme bojovat a který je třeba potlačovat, či jde o hlas, který nás může vést k životu (k tomu kdo je „Cesta, Pravda a Život“)? Je to víc než 12 let, co stáli v Praze proti sobě na jedné straně mladí kluci (snad ještě děti - komando) s plexisklovými štíty a na straně druhé lidé, studenti. Ti kluci tam tehdy brečeli. Byla to jen lítost nad sebou, nebo v tom mohlo být něco víc? Bylo to jejich svědomí? Jak se mohl člověk dočíst např. v knížce „Strana světí prostředky“, žije prý dodnes v Praze jistý pan Mácha, který to před více než padesáti lety nemálo „osolil“ faráři z východočeské Číhoště, kterého prý „uvyslýchal“ k smrti. Asi i on musel mít patrně nějaký důvod, aby se věnoval panu Toufarovi s tak láskyplnou péčí (viz ony dokumenty „Strana světí prostředky“, Tilia 2001). I on musel být zřejmě něčím puzen ke své nepříčetnosti. Je to tajemství jeho svědomí, jež v sobě tento starý pán dodnes nese??? Evangeličtí křesťané letničního typu dokáží označit hlas svědomí přímo jako Ducha Svatého. Musí být člověk už z principu neschopen rozlišit jakým „duchem“ je jeho vnitřní hlas veden, či daní na svoje ideály, na ten „hlas dobra v sobě“ může vést k životu, k něčemu dobrému – „ke spáse“ ?

V době, kdy probíhaly krvavé boje v nedalekém Rumunsku, vozili před 12 lety studenti jež „psali revoluci“ na venkov videokazety. Jedna z nich byla o potlačení studentských demonstrací v Číně na jaře roku 1989. Komentoval to brečící angličtinou hlas dívky, která byla poslední z organizátorů, která ještě přežila. Studenti se utábořili ve stanech na náměstí a odmítli se rozejít. V noci přijeli tanky – to bylo vidět pouze z dálky, ale i to bylo zřetelné – studenty ve stanech rozjezdili, pak polili benzínem a zapálili a pak už bylo vidět jen plápolavý oheň a následně cisterny, které to k ránu umývaly… A věřte - Tento amatérský dokument rozbrečel i ty, s nimiž už tak mnoho nepohne. A studenti v Číně šli proti tankům a společně zpívali Internacionálu. To, za co umírali, byli ideály lepší společnosti. Mnoho starších lidí zakusilo i u nás utrpení komunismu a následky těchto myšlenek pociťujeme dodnes. Bylo však umučení čínských studentů a to, k čemu je vedlo jejich svědomí jen zbytečné a „trestné“, nebo v tom mohlo být i něco ze záměru Boha, jehož láska je odpovědí na mnohá „proč“ lidé zde na Zemi vůbec mohou existovat, proč vůbec se odvažuje existovat Vesmír ?

To tedy pár prostých otázek k tématu lidského svědomí. Troufnete-li si připsat i něco k těmto „tajům“ lidské duše děkuji předem za vaši odpověď.

M.



1109.
Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4330
Otázka:
Proč milování dvou milujících se lidí vnímáte pouze jako biologický akt, a ne jako projev jejich lásky???

1110.
Datum zveřejnění: 5.11.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4329
Otázka:
Prosím o informaci, zda existuje nějaký modernější český překlad Zjevení sv. Brigity, a v kladném případě, kdo, kde a kdy jej vydal.

1111.
Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4326
Otázka:
Názor katolické církve na ostatní náboženství okrajově znám. Chtěl bych se zeptat, kde v Bibli je k této "širší ekuméně (nejedná se o můj výraz)" zaujatý stejný postoj typu - že muslimové jsou něco jako naši bratranci (citace p. Halíka) atp. a typu toho, že i papež pořádá (a nejen on) modlitební setkání s představiteli jiných náboženství. Náš Bůh přeci není totožný s Alláhem ani jiným "bohy"!

1112.
Datum zveřejnění: 7.6.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4324
Otázka:
Dobrý den, mohli byste mi prosím pomoci zjistit, proč je svátek sv. Zdislavy právě 30. května? Pokud se mi podařilo najít, z jejího života není známo žádné datum mimo 1.1.1252, blahořečena byla 28.8.1907 a svatořečena 24.5.1995. Děkuji.

1113.
Datum zveřejnění: 2.6.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4320
Otázka:
Potřeboval bych informace o sv. Tarsiciovi-patronu ministrantů na ministrantskou schůzku.

Děkuji.

1114.
Datum zveřejnění: 13.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4314
Otázka:
Chvala Kristu!

Rad by som vedel Vas pohlad na otazku vecneho zatratenia a vecnej blazenost vzajomne. Ak budem napriklada ja spaseny, ale moj otec /fizycky/ bude zatrateny /samozrejme teoreticky!/, ako budem moct byt v nebi dokonale blazeny? Nudem ho MUSIET prestat milovat? NErozumiem tomu. Vdaka za odpoved.

1115.
Datum zveřejnění: 29.12.2005
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 4311
Otázka:
Ráda bych se zeptala, co si myslíte o tom, že papež Benedikt XVI. v letošním požehnání Urbi et Orbi nepozdravil Českou republiku. Mohou s tím souviset nevyřešené spory mezi Vatikánem a římskokatolickou církví nebo to, že je papež národností Rakušák?

1116.
Datum zveřejnění: 10.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4306
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se dotázat na služby svého anděla. Otec František píše ve své knize Věřím v Boha II. díl, že bychom měli více využívat služeb svých andělů. Nerada bych využívala, ale co si mám představit pod "využitím služeb svého anděla"? Jak se vůbec chovat, aby mu bylo jasné, že o jeho "doprovodu" vím? Stačí vzpomenout si a oslovovat ho v modlitbách?
Děkuji.

1117.
Datum zveřejnění: 8.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4303
Otázka:
21.října prohlásil za blahoslavený římský manželský pár Luigi Beltrama Quattrocchiho (1880-1951) a Marie Corsini (1884-1965)." Poprvé v historii dosáhnou manželé společně blahořečeného stavu. " řekl Svatý Otec. Toto tvrzení (POPRVÉ v historii) mne trochu překvapilo. Což třeba případ Aquily a Priscily (Sk 18,1nn) nebo 19.1. v kalendáři svátek sv. Márius a Marta a jejich synové a jistě by se našlo mnoho dalších svatých manželů. Myslí se tím tedy až období, kdy svatořečení prochází přes mezistupeň "blahořečení"?

1118.
Datum zveřejnění: 23.10.2001
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4300
Otázka:
Zajímalo by mě, zda je možné prostřednictvím internetu získat komentáře k jednotlivým knihám Písma. Snažila jsem se tyto informace získat na mně známých webech (Víra, ChristNet, Pastorace, Katolík), ale zatím se mi to nepodařilo. Děkuji

1119.
Datum zveřejnění: 3.3.2006
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4300
Otázka:
Rád bych věděl, ze kterého lekcionáře (prosím přesné označení) se vybírají texty při udílení biřmování biskupem ve mši na „slavnost Seslání Ducha Svatého“.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1101-1120  1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář